Synthetic Party («Синтетична партія») – нова данська політична партія, яку очолює штучний інтелект, відповідальний за розробку її політичної програми. Партія претендує на місце в парламенті, сподіваючись взяти участь у загальних виборах в країні в листопаді.

Партія була заснована у травні 2022 року мистецьким колективом Computer Lars та некомерційною арт-технологічною організацією MindFuture Foundation. Публічним обличчям та лідером «Синтетичної партії» є штучний інтелект чат-бот Лідер Ларс, який запрограмований на політику данських маргінальних партій з 1970 року і покликаний представляти цінності 20% данців, які не беруть участі у виборах. Лідер Ларс не буде включений до виборчого бюлетеня, але люди-члени «Синтетичної партії» зобов’язуються реалізовувати свою платформу, створену штучним інтелектом.

«Ми представляємо дані всіх маргінальних партій, тобто це всі партії, які намагаються потрапити до парламенту, але не мають місць. Тобто це людина, яка сформувала власне політичне бачення, яке вона хотіла б реалізувати, але зазвичай не має для цього ні грошей, ні ресурсів», – розповів Аскер Стаунес, творець партії та художник-дослідник MindFuture.

Лідер Ларс — це чат-бот зі штучним інтелектом, з яким люди можуть спілкуватися на Discord. Звертатися до Лідера Ларса можна, починаючи речення зі знаку «!».

«Оскільки люди з Данії, а також люди з усього світу взаємодіють зі штучним інтелектом, вони надають нові перспективи та нову текстову інформацію, яку ми збираємо в набір даних, що піде на доопрацювання. Таким чином, ви частково розвиваєте ШІ кожного разу, коли взаємодієте з ним», – сказав Стаунес.

Деякі з заходів, які пропонує Synthetic Party, включають встановлення загального базового доходу в розмірі 100 000 данських крон на місяць, що еквівалентно $13 700  і більш ніж удвічі перевищує середню заробітну плату в Данії. Іншою запропонованою зміною політики є створення в уряді сектору інтернету та ІТ, що перебуває у спільній власності, нарівні з іншими державними установами.

Місія «Синтетичної партії» також присвячена підвищенню обізнаності про роль ШІ в житті людини та про те, як уряди можуть притягнути ШІ до відповідальності за упередженість та інші суспільні впливи. Партія сподівається додати 18-ту ціль сталого розвитку (ЦСР) до ЦСР ООН, які стосуються таких питань, як бідність, нерівність та зміна клімату, що мають бути подолані всіма країнами до 2030 року. Запропонована партією ЦСР називається «Життя зі штучним інтелектом» і фокусується на взаємовідносинах між людиною та Штучним інтелектом, а також на тому, як адаптувати та навчити людей працювати з машинами.

Поки що «Синтетична партія» має лише 11 підписів з 20 тисяч, що дало б їй право балотуватися на виборах у листопаді цього року. Якщо партія потрапить до парламенту, то, за словами Стаунеса, саме ШІ визначатиме політику і порядок денний, а людина виступатиме в ролі інтерпретатора програми.