Проблеми виробникам таких телевізорів створить впровадження оновленого індексу енергоефективності (Energy Efficiency Index, або EEI) у березні наступного року.

Востаннє Європейський Союз оновлював своє енергетичне маркування навесні 2021 р., що перевело багато моделей телевізорів у найнижчий клас енергоспоживання (G). Тепер же, два роки по тому, до всіх нових телевізорів будуть застосовані ще суворіші вимоги – зокрема нижчий максимальний рівень енергоспоживання. Як повідомляє ресурс FlatpanelsHD, на виставці IFA 2022 це рішення їм прокоментував Marek Maciejewski, директор з розвитку продуктів TCL Europe, наступним чином: “в такому випадку — ніякого 8K”.

Представники Samsung Electronics вважають можливим змусити 8K-телевізори задовольняти новим нормам, але це буде непросто. В усякому випадку, це не дуже приємні новини для 8K TV, тому що виробникам напевно доведеться піти на компроміси. Організація 8K Association також вважає, що якщо нічого не зміниться, то березень 2023 р. спричинить проблеми для зростаючої індустрії 8K.

Станом на зараз OLED-телевізорам дозволяється споживати трохи більше енергії, ніж LCD-телевізорам (до яких також відносяться LED, QLED, miniLED тощо), тоді як microLED та усі види 8K можуть взагалі не дотримуватися вимог по обмеженню максимальної потужності в Європі. Але починаючи з 1 березня 2023 р. більше не буде ніяких винятків із правил ні для будь-яких технологій телевізорів, ні для 8K-панелей.

FlatpanelsHD вирахував максимально допустиме енергоспоживання згідно з новими обмеженнями, і отримав наступні результати: для телевізорів з діагоналлю, наприклад, 55”, максимум становитиме 84 Вт, для 65” – 112 Вт, для 75” – 141 Вт (вимоги стосуються “стандартного” відеорежиму — телевізори можуть мати вище споживання в інших режимах, які встановлюються вручну).

Ресурс зазначає, що “стандартні” 4K LCD- та OLED-телевізори задовольнятимуть новим вимогам без будь-яких змін, але деякі “топові” 4K-моделі з розширеним зонним затемненням можуть мати проблеми – так само як і всі 8K-моделі. ЄС запланував перегляд індексу енергоефективності 2023 року на кінець 2022, тому ще є шанс, що ситуація зміниться на краще для виробників 8K-телевізорів.