Microsoft DirectStorage 1.1 скоро з’явиться на ПК, обіцяє істотно пришвидшити завантаження ігор

DirectStorage 1.1, технологія декомпресії ігрових ресурсів за допомогою відеокарти, яку Microsoft ще у 2020 р. представила для Xbox Series X (і того ж року трохи згодом пообіцяла перенести її й на ПК), скоро має нарешті з’явитися й на Windows 10 / 11, за словами представника компанії.

Перша версія DirectStorage API на ПК у вигляді Developer Preview з’явилася ще влітку, і вона зосереджувалась на покращенні передачі даних, щоб API могла належним чином використовувати набагато більшу пропускну здатність NVMe-накопичувачів — але декомпресія ресурсів все ще виконувалася на центральному процесорі.

Своєю чергою, оновлення DirectStorage 1.1 нарешті впроваджує в API довгоочікувану функцію декомпресії за допомогою GPU. Таким чином можна значно пришвидшити процес завантаження ігор — у своєму блозі Microsoft наводить приклад завантаження сцени, яке на GPU виконується втричі швидше, ніж на CPU.

Для декомпресії на GPU використовується формат GDeflate, розроблений NVIDIA, з якою Microsoft співпрацює при створенні DirectStorage 1.1. Проте цей метод не буде “ексклюзивом” відеокарт NVIDIA — він працюватиме й на GPU інших вендорів після того, як вони додадуть його підтримку в свої драйвери. AMD та Intel вже оприлюднили відповідні заяви.

Microsoft запевняє, що вона вже завершує розробку і планує випустити DirectStorage 1.1 для девелоперів до кінця цього року. Після цього питання лише за його підтримкою в іграх — а з цим розробники поки що не квапляться. Так, раніше повідомлялося, що підтримка цього API з’явиться в Forspoken, але гру було перенесено на початок 2023 р. Також розробники Scorn заявляли про підтримку DirectStorage — гра щойно вийшла у Steam, але виявилося, що вони мали на увазі лише версію для Xbox Series S|X.