Американські солдати, які використовували нові окуляри доповненої реальності (AR), модифіковані HoloLens від корпорації Microsoft, під час останніх польових випробувань, зазнали «фізичних порушень, що впливають на виконання місії», включаючи головний біль, втому очей і нудоту, згідно зі звітом про результати випробувань, підготовленим випробувальним офісом Пентагону, повідомляє Bloomberg.

Понад 80% тих, хто відчував дискомфорт, мали симптоми менш ніж через три години використання спеціальної версії окулярів HoloLens від Microsoft, сказав Ніколас Гертін директор відділу випробувань і оцінки операцій, в резюме для офіцерів армії та міністерства оборони США. За його словами, система все ще має занадто багато збоїв при виконанні основних функцій.

Проблеми, виявлені під час випробувань у травні та червні, були викладені у 79-сторінковому звіті цього місяця. Армія позначила його як «Контрольовану несекретну інформацію», щоб запобігти публічному розповсюдженню, але Bloomberg отримав його короткий виклад.

Попри недоліки пристрою, Гертін не вважає його програною справою. Він рекомендував армії «визначити пріоритети вдосконалення» перед широким розгортанням, щоб зменшити «фізичний дискомфорт користувачів». За його словами, покращення потребують також датчики низької освітленості, чіткість дисплея, поле зору і низька надійність деяких важливих функцій окулярів.

При цьому надійність останньої моделі покращилася за ключовим показником — середній час між збоями, які призводять до непрацездатності всієї системи. Командири та солдати також повідомили, що остання версія «покращила навігацію і координацію пересування підрозділів», пише Гертін.

Очікується, що Інтегрована система візуального доповнення (IVAS) компанії Microsoft забезпечить сухопутні війська США «дисплеєм перед очима», подібним до тих, що є у пілотів винищувачів. Вона дозволить командирам робити проєкцію інформації на забрало перед обличчям солдата і включатиме такі функції, як нічне бачення. За прогнозами, армія витратить $21,9 мільярда протягом наступних 10 років на AR-окуляри, запасні частини та допоміжні послуги, якщо всі запити військових будуть реалізовані.

Результати випробувань будуть ретельно оцінюватися законодавцями, які вирішуватимуть, чи затверджувати $424,2 млн, які армія запропонувала витратити на програму у цьому фінансовому році. Комітети з питань асигнувань Палати представників та Сенату окремо запропонували суттєво скоротити запити армії в очікуванні результатів тестування.

Один висновок, який може змусити членів Конгресу замислитися: сприйняття окулярів солдатами «залишається низьким». І вони, і їхні командири зазначили, що окуляри не «сприяють їхній здатності виконувати свою місію».

Microsoft, яка не отримала копії результатів випробувань, заявила, що її тісна співпраця з армією дозволила швидко створити та модифікувати пристрій, «щоб розробити трансформаційну платформу, яка забезпечить підвищену безпеку та ефективність солдатів».