Поліцейська служба Едмонтона поділилася комп’ютерним зображенням підозрюваного, створеним за допомогою фенотипування ДНК, яке вона вперше використала в надії ідентифікувати підозрюваного у справі про сексуальне насильство, що сталося у 2019 році.

Використовуючи докази ДНК з цієї справи, компанія Parabon NanoLabs створила зображення молодого чорношкірого чоловіка. Складений образ не враховував вік підозрюваного, індекс маси тіла або фактори навколишнього середовища, такі як волосся на обличчі, татуювання та шрами. Поліція оприлюднила це зображення на своєму вебсайті та в соцмережах, стверджуючи, що це «останній спосіб після того, як були вичерпані всі слідчі можливості».

На думку експертів з питань приватності, рішення поліції виготовити та поширити це зображення є надзвичайно шкідливим, оскільки підіймає питання про расові упередження у фенотипуванні ДНК для судово-медичних розслідувань та порушення конфіденційності баз даних ДНК, через які слідчі можуть здійснювати пошук.

Жертва злочину мала лише обмежений опис підозрюваного, описавши його як 5,4 фута (1,64 метра) зростом, в чорних штанах і светрі або в толстовці з капюшоном, і «з акцентом, що робить образ розпливчастим і невиразним».

Келлі Шредер, глобальний радник з питань конфіденційності Інформаційного центру з питань електронної приватності, поставила під сумнів корисність зображення: «Навіть якщо це нова інформація, що ви збираєтеся з цим робити? Допитуватимете кожного чорношкірого чоловіка зростом приблизно 5 футів 4 дюйми, якого побачите?».

«Оприлюднювати одне з цих зображень, як це нещодавно зробила поліція Едмонтона, небезпечно і безвідповідально, особливо коли це зображення стосується чорношкірої людини та іммігранта, — сказала Дженніфер Лінч, директор з судових спорів з питань спостереження Фонду електронних кордонів (Electronic Frontier Foundation). – Люди з іншим кольором шкіри непропорційно часто стають мішенню для кримінальних розслідувань, і це не тільки загострить цю проблему, але й може призвести до громадської пильності та реальної шкоди неправильно ідентифікованим особам».

Побачивши комбіноване зображення без контексту або знань про фенотипування ДНК, можна ввести людей в оману, повіривши, що підозрюваний виглядає точно так, як у ДНК-профілі.

Поліція в США спробувала використати ДНК для створення 3D-зображення підозрюваного, але наштовхнулася на критику

У відповідь на критику після оприлюднення зображення та використання фенотипування ДНК Департамент поліції Едмонтону поширив пресреліз, в якому оголосив, що видалив комбіноване зображення зі свого вебсайту та соціальних мереж.

Поліція в США спробувала використати ДНК для створення 3D-зображення підозрюваного, але наштовхнулася на критику

Parabon NanoLabs надіслала виданню Motherboard ряд тематичних досліджень, в яких фенотипування ДНК допомогло розкрити справи про вбивства та напади. Однак ці приклади не стосуються більш масштабних проблем, які набагато важче виміряти, наприклад, скільки невинних людей було допитано до того, як був заарештований останній підозрюваний, і як образ підозрюваного міг вплинути на расові упередження громадськості.