Корпорація Microsoft представила оновлення лінійки планшетів Surface Pro, які підтримую підключення клавіатури-обкладинки та пера. Всього було показано дві моделі, одна з яких прийшла на заміну Surface Pro 8, отримавши процесори Intel 12-го покоління, а інша замінить Surface Pro X, оновившись до чипа Microsoft SQ3 на архітектурі Arm, розробленого спільно з Qualcomm. І що цікаво, обидві версії тепер називаються Surface Pro 9. Прямо нестандартний хід від Microsoft, яка пропустила Windows 9.

Microsoft доклала зусиль, щоб зробити процесор єдиною відмінністю, яку можна помітити між цими двома моделями. Таким чином, обидві версії Surface Pro 9 мають однаковий дизайн та 13-дюймовим сенсорний IPS екран з роздільністю 2880×1920 точок і частотою оновлення 120 Гц. Обидва планшети підтримують однакові обкладинки Type Cover і аксесуари Surface Pen, а також мають змінні накопичувачі M.2. Моделі також мають модернізовану вебкамеру з роздільною здатністю 1080p, сумісну з Windows Hello, і 10-мегапіксельну камеру на задній панелі.

Microsoft Surface Pro 9 – новий планшет на Windows у версіях з Intel або Arm процесором

Усередині відмінностей більше. Обидва планшети мають однакову кількість фізичних портів, але підтримувані протоколи дещо відрізняються, користувач отримує один порт Surface Connect і два порти USB Type-C, які підтримують Thunderbolt 4 на версії Intel і USB 3.2 на Arm. Жоден з планшетів не має роз’єму для навушників.

Також трохи відрізняється набір безпровідних модулів, Surface Pro 9 на Arm має підтримку 5G, в той час, як на Intel є тільки Wi-Fi 6 і Bluetooth 5.1. Окрім того, чип Microsoft SQ3 також містить мікросхему безпеки Microsoft Pluton, якої чомусь немає у версії з Intel.

Microsoft Surface Pro 9 – новий планшет на Windows у версіях з Intel або Arm процесором

Surface Pro 9 з процесорами Intel стартує в США від $1000 за конфігурацію, яка поставляється тільки в платиновому кольорі та має процесор Core i5-1245U, 128 ГБ SSD M.2, що можна змінити, та 8 ГБ оперативної пам’яті, розпаяні на материнській платі. За $1099 можна отримати 256 ГБ пам’яті та один з кольорів: платиновий, графітовий, лісовий та сапфіровий. Також доступна модифікація з процесором Core i7-1265U з дещо вищою тактовою частотою (але з тією ж кількістю і типом ядер), більший обсяг оперативної пам’яті на 16 і 32 ГБ, а також 512 ГБ і 1 ТБ SSD. Вартість максимальної версії Surface Pro 9 доходить до $2600.

Як завжди, будь-які аксесуари до Surface Pro, будь це обкладинка-клавіатура Type Cover або перо Surface Pen, які користувач захоче використовувати з планшетом, будуть коштувати додатково – вони не включені в базову ціну жодного з планшетів.

Менше варіантів доступно для Surface Pro 9 з 5G, який поставляється тільки в платиновому кольорі та починається від $1300 за версію з 8 ГБ оперативної пам’яті та 128 ГБ вбудованого SSD, який також можна поміняти. Версія на 256 ГБ коштує $1400, а модифікація з 16 ГБ оперативної пам’яті – $1600 доларів.

Microsoft не розкрила специфікації чипа SQ3, але, швидше за все, це злегка модифікована версія Snapdragon 8cx Gen 3, 8-ядерного процесора, який, за словами Qualcomm, має на 85% кращу продуктивність і на 60% вишу швидкість графіки, ніж 8cx Gen 2, який лежав в основі Microsoft SQ2. Компанія також підкреслила, що «нейронний процесор» чипа, або NPU, прискорює робочі процеси штучного інтелекту і машинного навчання.

Обидві моделі Microsoft Surface Pro 9 мають почати продаватися з 25 жовтня.