Корпорація Lockheed Martin провела чергове випробування високоточної ракети підвищеної дальності ER GMLRS для РСЗВ HIMARS.

Випробування відбулися на ракетному полігоні Уайт-Сендс у Нью-Мексико. Цього разу ER GMLRS була випущена саме з HIMARS і вразила цілі на відстані 59 км. Це був тест на коротку відстань, метою якого був контроль траєкторії польоту, дальності та точності, летальності боєголовки, а також інтеграція з HIMARS.

На одному з попередніх випробувань у травні 2021 року ракета продемонструвала дальність польоту 135 км. Взагалі-то ER GMLRS має вражати цілі на відстані до 150 км. Нагадаємо, сучасні ракети GMLRS М30А1 уражають цілі на дальності 84 км.

Lockheed Martin випробувала ракету ER GMLRS для HIMARS з дальністю у 150 км

Перед запуском ракетний контейнер пройшов усі процедури Stockpile to Target Sequence (STS), тобто від точки зберігання до враження мішені. Ці випробування імітують кумулятивні ефекти, які ER GMLRS витримують між виготовленням на заводі й запуском протягом усього терміну служби, що демонструє довговічність ракети та пускового контейнера.

Повна операційна готовність ракет ER GMLRS має бути досягнута лише у 2025 р. Але в українському Твітері вже пропонують Lockheed Martin перенести випробування в реальні умови, в Україну.

Lockheed Martin випробувала ракету ER GMLRS для HIMARS з дальністю у 150 км

На сьогодні компанія Lockheed Martin виготовила вже понад 60 000 ракет GMLRS та отримала новий контракт на виробництво понад 9 000 нових унітарних ракет GMLRS і ракет з альтернативною боєголовкою. Цей контракт має поповнити запаси ракет, переданих Україні, й підготуватися до нових поставок.

Нагадаємо, крім ER GMLRS компанія Lockheed Martin проводить випробування ракет PrSM, спроможних уражати цілі на дистанції до 500 км. Перші PrSM надійдуть у війська у 2023 р. і з часом замінять ракети ATACMS.