Суд в Нідерландах постановив, що американська компанія порушила права людини стосовно голландського працівника, змусивши його тримати вебкамеру увімкненою в робочий час, повідомляє TechCrunch. Найнятий флоридською телемаркетинговою фірмою Chetu співробітник був звільнений за відмову протягом дев’яти годин на день перебувати під контролем програми, яка транслювала його вебкамеру і ділилася його екранами.

Компанія заявила, що звільнила працівника за відмову працювати та непокору. Однак він у відповідь заявив, що він не відчував себе комфортно, коли за ним стежили цілий день.

«Це вторгнення в мій особистий простір, і я відчуваю себе дуже некомфортно. Саме тому моя камера не ввімкнена», – цитується в судових документах.

«Стеження за допомогою камери протягом восьми годин на день є непропорційним і не дозволеним в Нідерландах», – йдеться у вироку і додається, що це також порушує статтю 8 Європейської конвенції з прав людини. Суд постановив, що компанія Chetu звільнила працівника несправедливо і повинна сплатити штраф у розмірі $50 тисяч, а також заробітну плату працівника, судові витрати та невикористані дні відпустки.

Зазначимо, що у Нідерландах та інших країнах ЄС для звільнення необхідно мати вагомий мотив (відмова від виконання роботи, неприпустима поведінка тощо) – в іншому випадку працівник має підстави його оскаржити.