Нове дослідження, опубліковане в Британському журналі офтальмології, відкриває шлях до розробки швидких і дешевих серцево-судинних скринінгів, якщо його результати будуть підтверджені в майбутніх клінічних випробуваннях. Ці скринінги дозволять людям дізнатися про ризик інсульту та серцевого нападу без необхідності здачі аналізів крові або навіть вимірювання артеріального тиску.

«Цей інструмент штучного інтелекту може дати людині можливість дізнатися про рівень ризику за 60 секунд або менше», – сказала провідний автор дослідження Алісія Рудницька в інтерв’ю газеті The Guardian. Дослідження показало, що прогнози були настільки ж точними, як і ті, які дають сучасні тести.

Програмне забезпечення працює, аналізуючи сітку кровоносних судин, що містяться в сітківці ока. Вона вимірює загальну площу, покриту цими артеріями та венами, а також їхню ширину і те, наскільки вони вигнуті. Всі ці фактори впливають на здоров’я серця людини, що дозволяє програмному забезпеченню робити прогнози щодо ризику серцевих захворювань, просто дивлячись на неінвазивний знімок ока.

Завдяки ШІ можна буде прогнозувати ризик серцево-судинних захворювань, скануючи сітківку ока

«Дослідження доповнює зростаючий обсяг знань про те, що око можна використовувати як вікно в решту тіла, — сказав Пірс Кін, дослідник в галузі офтальмології та аналізу штучного інтелекту, не пов’язаний з дослідженням, в інтерв’ю виданню The Verge.Лікарі вже понад сто років знали, що можна подивитися в очі та побачити ознаки діабету і високого кров’яного тиску. Але проблемою була ручна оцінка: ручне окреслення судин людьми-експертами». Використання машинного навчання, за словами Кіна, може подолати цю проблему.

Використання ШІ для діагностики захворювань на основі сканування очей виявилося однією з найбільш швидкозростаючих областей медицини машинного навчання. Перший в історії ШІ-діагностичний пристрій, схвалений FDA, використовувався для скринінгу захворювань очей, і дослідження показують, що ШІ може виявляти цілий ряд недуг таким чином, від діабетичної ретинопатії до хвороби Альцгеймера (область досліджень самого Кіна). Інструменти, що застосовують ці результати, перебувають на різних стадіях розвитку, але залишаються питання щодо надійності та універсальності їх діагнозів.

Це нещодавнє дослідження, проведене командою з Лондонського університету Святого Георгія, було протестовано лише на сканах очей білих пацієнтів. Команда отримала дані для тестування з британського Біобанку, бази даних, яка на 94,6% складається з білих (що містить демографічні показники Великобританії у віковому діапазоні пацієнтів, включених до Біобанку). Такі упередження повинні бути збалансовані в майбутньому, щоб будь-який діагностичний інструмент був однаково точним для різних етнічних груп.

Завдяки ШІ можна буде прогнозувати ризик серцево-судинних захворювань, скануючи сітківку ока

Дослідники порівняли результати свого програмного забезпечення, названого QUARTZ (винахідницький акронім, що походить від фрази «QUantitative Analysis of Retinal vessels Topology and siZe», укр: «Кількісний аналіз топології судин сітківки та сітки сітківки»), з 10-річними прогнозами ризику, отриманими за допомогою стандартного тесту Framingham Risk Score (FRS). Вони виявили, що ці два методи мають «співставну ефективність».