Сильна посуха призвела до зменшення врожаю, перебоїв в електропостачанні та неконтрольованих пожеж протягом усього літа в Північній Америці, Європі та Азії. Згідно з новим масштабним дослідженням, проведеним міжнародною групою дослідників з ініціативи “Всесвітня ініціатива з визначення причин зміни клімату”, ймовірність катастрофічної літньої посухи в Північній півкулі зросла у 20 разів через антропогенні зміни клімату.

У серпні офіційні особи зазначили, що Європа, ймовірно, перебуває в епіцентрі найгіршої за останні 500 років посухи. Того ж місяця південний Китай офіційно вступив у найдовшу посуху за 60 років спостережень. Каліфорнія, яка постійно страждає від посухи, пережила три найсухіші роки за всю історію спостережень.

World Weather Attribution, досліджуючи Північну півкулю, визначили, що умови, подібні до посухи літа 2022 року, можна очікувати раз на 20 років.

Дослідники вимірювали посуху, відстежуючи вологість ґрунту в період з червня по серпень. Використовуючи реальні спостереження і кліматичні моделі, вони провели порівняння між тим, що відбувалося цього літа, і тим, що могло б статися у світі, де викиди парникових газів не призвели до перегріву планети. Не дивно, що вони дійшли висновку, що різке підвищення температури цього літа, яке вже пов’язане зі зміною клімату, стало головною причиною посухи. На початку цього року ініціатива опублікувала ще одну доповідь, в якій йдеться про те, що рекордна липнева спека у Великій Британії була б неможливою без зміни клімату.

Карта моніторингу посухи в США показує, що захід США палає відтінками жовтого, помаранчевого і червоного, які позначають умови від аномально сухого до виняткової посухи.

Жителів Каліфорнії просять економити воду, яка необхідна штату для таких речей, як підтримка світла і вирощування харчових продуктів. Історична посуха призвела до скорочення виробництва гідроенергії в штаті та змусила фермерів залишати поля незасіяними. Проблеми також зростають в регіонах Європи та Азії, які борються з посухою.