Повідомлення про те, що Нобелівську премію миру 2022 року здобули білоруський політичний в’язень Алесь Біляцький, російське історико-просвітницьке товариство «Меморіал» та український «Центр громадянських свобод», викликало неабиякий резонанс в українському інтернеті. І хоча нам варто б радіти, що українці вперше з часів відновлення Незалежності, та і взагалі вперше, здобули Нобелівську премію, це радість з дуже гірким присмаком. Чому так сталося, чому Нобелівську премію миру цього року не отримав президент Володимир Зеленський, генерал Валерій Залужний, ЗСУ або навіть усі громадяни України?

Річ у тім, що згідно з правилами Нобелівського комітету, номінація кандидатів на премію цього року відбувалася з 1 вересня 2021 р. по 31 січня 2022 р. А у січні цього дуже довгого року Україна була малоцікава та маловідома у світі. Скажімо відверто, наприкінці 2021 р. та у перший місяць 2022 р. номінувати від України хоча б когось, крім того самого «Центру громадянських свобод», було складно.

Це пояснення зовсім не скасовує ганебності та принизливості рішення Нобелівського комітету, який поставив в один ряд представників двох країн-агресорів та країну-жертву. Ба більше, росіяни, завдяки бездіяльності та аполітичності яких їхня країна почала найбільшу з часів Другої світової війну в Європі, отримують Нобелівську премію миру вже два роки поспіль! Це дійсно ганебно й образливо.

Насправді комітет міг би пропустити цей рік, як вони робили під час Другої світової війни, а також у 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972 рр. Справді ж, поки говорять гармати, вручати премію миру якось дуже дивно, і це б допомогло запобігти ганебній ситуації.

Скоріш за все, Україну та пана Зеленського номінують на Нобелівську премію наступного року, а сьогодні пропонуємо все ж таки трохи вгамувати емоції та привітати український «Центр громадянських свобод» та його керівницю Олександру Матвійчук з перемогою.

Центр Громадянських Свобод (ЦГС) – українська правозахисна організація, заснована у 2007 році. Здійснює моніторинг та аналіз законопроєктів на відповідність стандартам дотримання прав людини, провадить громадський контроль над розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, займається документуванням політичних переслідувань у тимчасово окупованому Криму, фіксацією порушень прав людини та воєнних злочинів на Донбасі та таке інше.