У останньому пакеті військової допомоги США для України на суму в $625 млн був пункт, на який більшість читачів не звернула уваги, радіючи більш знайомим HIMARS та М777. Але насправді він навіть більш важливий, ніж нові РСЗВ, 155-мм гаубиці та високоточні снаряди. Йдеться про 200 бронеавтомобілів International MaxxPro з посиленим протимінним захистом, які надійдуть до ЗСУ.

По-перше, мобільність – це козир ЗСУ, який наші військові вдало розігрують протягом останніх 7 місяців. По-друге, під час наступу втрати та пошкодження бронетехніки дуже суттєві, тож їх треба поповнювати. Ну і по-третє, гарний протимінний захист – це сила, і він врятував життя багатьох наших бійців.

International MaxxPro – сучасний американський бронеавтомобіль для ЗСУ

International M1224 MaxxPro MRAP – саме так звучить повна назва базової версії цієї машини, яка в майбутньому має замінити усі HMMWV у Корпусі морської піхоти США. MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) розшифровується як «Машини із захистом від мін і засідок». International MaxxPro відноситься до MRAP першої та другої категорії, хоч левова більшість машин що вже надійшли до замовників – це саме MRAP Category I (MRAP-MRUV), тобто легкі мінно-стійкі універсальні автомобілі, розроблені для операцій у місті.

International MaxxPro випускає компанія Navistar International, добре відома завдяки своїм сідельним тягачам та вантажним автомобілям. Підрозділ Navistar Defense, який був створений у 2003 році саме для випуску військової техніки, співпрацює з ізраїльською компанією Plasan Sasa. Navistar відповідає за шасі, а Plasan – за бронювання.

International MaxxPro – сучасний американський бронеавтомобіль для ЗСУ

Як і більшість MRAP-автомобілів, International MaxxPro має V-подібний броньований корпус, який розсіює енергію вибуху і захищає екіпаж. При вибуху міни шасі зазвичай руйнується, але військові у салоні отримають хіба що контузію. Під час осіннього наступу ми бачили вже безліч прикладів, коли MRAP рятували життя вояків. За специфікацією International MaxxPro може врятувати екіпаж при підриві наземної міни вагою до 7 кг. Бортові міни – це зовсім інша справа, але росіяни їх майже не використовують.

Одна з фішок International MaxxPro – легкість та швидкість ремонту та обслуговування, у тому числі й у польових умовах, та використання стандартних деталей. Наприклад, броньований корпус MaxxPro скріплений болтами, а не зварений, як в інших MRAP. З 2014 р. на MaxxPro встановлюють систему електронного контролю стабільності (ESC), яка запобігає перекиданню автомобіля, який має досить високий центр маси.

International MaxxPro – сучасний американський бронеавтомобіль для ЗСУ

Випробування перших двох прототипів M1224 MaxxPro MRAP розпочалось у березні 2007 р., а вже 31 травня 2007 р. компанія отримала замовлення від Корпусу морської піхоти США на 1 200 машин з постачанням в лютому 2008 р. За наступні три роки виготовлено близько 9 000 International MaxxPro різних конфігурацій.

International MaxxPro брали участь у війні в Афганістані, Іраку та Сирії. Ці машини стоять на озброєнні армії, ВПС та Корпусу морської піхоти, Міністерства національної безпеки та поліцейських частин США. Їх використовують армії Афганістану, Алжиру, Албанії, Бангладеш, Хорватії, Грузії, Єгипту, Угорщини, Іраку, Йордану, Нігерії, Пакистану, Словаччини, Ємену та Об’єднаних Арабських Еміратів.

International MaxxPro – сучасний американський бронеавтомобіль для ЗСУ

Крім базового варіанту M1224 MaxxPro, існують також: потужніші та краще броньовані MaxxPro Plus M1234; більш легкі та маневрені MaxxPro Dash M1235; медичні MaxxPro Dash DXM Ambulance; більш місткі MaxxPro XL, які відносяться до MRAP Category II (MRAP-JERRV), вони довші та вміщають до 10 десантників; евакуаційні MRV та командні MCOTM.

Коротше, ви зрозуміли. Добра, надійна, проста в обслуговуванні машина, яка здатна врятувати життя наших військових. Можливо, це навіть важливіше, ніж додаткові HIMARS. Насправді International MaxxPro помічені в Україні ще з середини серпня 2022 р., просто в останньому пакеті військової допомоги США їх дійсно багато і вони точно знадобляться ЗСУ для продовження наступу.

Технічні характеристики
Маса – 12,7–13,4 т (CAT I), 13,6–14,5 т (CAT II)
Довжина – 6,5–7,2 м
Ширина – 2,5 м
Висота – 3 м
Екіпаж – 3–10
Двигун – MaxxForce D9.3I6 I6
Потужність – 330 к.с. або 375 к.с. у варіантів Plus та Dash
Вантажопідйомність – 1,6–5 т
Коробка передач – Allison 3000, 5-ступінчастий автомат
Підвіска – 4×4, колісні напівеліптичні ресори
Дорожній просвіт – 0,35 м
Озброєння – 7,62 мм або 12,7 мм кулемет у напіввідкритій башті