Компанія Tesla розпочала виробництво електровантажівки Tesla Semi та планує почати здійснювати постачання моделі замовникам вже з 1 грудня, повідомив Ілон Маск у Твіттері, відірвавшись від своїх «експертних» розмірковувань щодо війни в Україні. Коли автовиробник представив Tesla Semi у 2017 році, він очікував, що зможе розпочати виробництво великих електричних вантажівок до 2019 року. Як це останнім часом часто буває з планами Tesla, цього не сталося, Маск повідомив співробітникам в електронному листі ще на початку 2020 року, що транспортний засіб вже знаходиться в обмеженому виробництві та що настав «час вийти на повну потужність і довести Tesla Semi до серійного виробництва». Однак у квітні того ж року автовиробник оголосив у своєму звіті про прибутки, що він знову відкладає постачання до 2021 року.

Електрична вантажівка Tesla Semi пішла у виробництво, каже Маск

Але 2021 рік також не став роком Semi. Tesla повідомила акціонерів в іншому дзвінку про прибутки, що постачання буде відкладене до 2022 року через глобальний дефіцит компонентів, що впливає на технологічну та автомобільну промисловість, а також через обмежені на той момент виробничі можливості для акумуляторних батарей типу 4680 для транспортних засобів. Маск не сказав прямо, що питання дефіциту компонентів для вантажівки вже вирішені. Але якщо компанія почала виробляти транспортні засоби, і вже є очікувана дата їх доставки, то Tesla повинна мати принаймні достатньо деталей для перших замовників.

Електрична вантажівка Tesla Semi пішла у виробництво, каже Маск

Перша партія електричних вантажівок буде поставлена компанії Pepsi, яка замовила 100 Tesla Semi ще в грудні 2017 року. Інші великі компанії також замовили електровантажівки в автовиробника, в тому числі Walmart і UPS. А в травні цього року Tesla відкрила бронювання для більшої кількості клієнтів за депозит у розмірі $20 000. Вартість Tesla Semi становить від $150 000 до $180 000, залежно від дальності ходу, максимально вантажівка може проїхати до 800 км на одній зарядці.