Добігають кінця часи, коли Spot використовувався як платформа для озброєння і тренувань разом з операторами спецпідрозділів. Atlas, що перевертається назад, ніколи не стане солдатом удачі. Їх виробник, компанія Boston Dynamics, разом з п’ятьма іншими лідерами галузі підписали відкритого листа, в якому зобов’язалися не озброювати свої платформи.

До угоди з Boston Dynamics приєдналися компанії Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics і Unitree Robotics.

«Ми вважаємо, що додавання зброї до роботів, які керуються дистанційно або автономно, широко доступні для громадськості та здатні переміщатися в раніше недоступні місця, де живуть і працюють люди, викликає нові ризики заподіяння шкоди й серйозні етичні проблеми, — оголосили компанії. – Озброєння цих нових роботів також зашкодить довірі громадськості до технології та завдасть шкоди суспільству більше, ніж переваг».

Щоб пояснити, чому вони вважають за необхідне зайняти таку позицію, група посилається на «зростаюче занепокоєння громадськості в останні місяці, викликане невеликою кількістю людей, які оприлюднили свої імпровізовані спроби озброїти комерційно доступних роботів», таких як озброєний Spot від Ghost Robotics, або використання поліцією Далласа робота-сапера в якості саморобного вибухового пристрою.

Boston Dynamics та інші важковаговики індустрії пообіцяли не створювати військових роботів

З цією метою виробники зобов’язуються «не озброювати високомобільних роботів загального призначення або програмне забезпечення, і не підтримувати інших у цьому». Вони також не дозволять своїм клієнтам згодом озброювати будь-які продані їм платформи. Це велике застереження з огляду на довгу і багату на історії історію таких озброєнь, як Toyota Technical, колишні пікапи Hilux, перероблені на саморобні бойові машини, які були основною опорою в асиметричних конфліктах з 80-х років минулого століття.

«Ми також зобов’язуємося вивчити розвиток технологічних можливостей, які могли б пом’якшити або зменшити ці ризики», – продовжує група.  Але: «Щоб було зрозуміло, ми не заперечуємо проти наявних технологій, які країни і їхні урядові установи використовують для самозахисту і дотримання своїх законів».

Вони також закликають політиків і решту спільноти розробників робототехніки взяти на себе подібні зобов’язання.