Незадоволений обставинами, коли кімнатні рослини не мають засобів для самозахисту, художник Девід Боуен створив роботизований інтерфейс, який дозволяє їм використовувати біологічні сигнали, щоб розмахувати зброєю.

Вірусне відео, розміщене в соціальних мережах, показує, як скромний філодендрон розмахує мачете за допомогою роботизованої руки. За словами винахідливого художника, рука отримує сигнали від біосенсорів ЕЕГ, розміщених на листі рослини, які потім зіставляються з руховими функціями руки, що дозволяє рослині контролювати рухи ножа.

«Я розмірковував над тим, що станеться, якщо звичайна кімнатна рослина зможе захищатися за допомогою того ж пристрою, який часто використовується для її знищення», – розповів Боуен.

Проєкт під назвою «Рослинний мачете» використовує мікроконтролер Arduino і клейкі сенсорні накладки для збору біологічних імпульсів з п’яти листків рослини у вигляді даних про змінний опір. Потім Raspberry Pi обробляє ці сигнали та передає їх в режимі реального часу на управління двигунами маніпулятора робота, дозволяючи природним біологічним процесам рослини контролювати його фізичні рухи.

«Таким чином, рухи мачете визначаються на основі даних, отриманих від рослини», — пише Боуен в заяві на своєму вебсайті. – «По суті, рослина є мозком робота, який контролює мачете, визначаючи, як воно розгойдується, б’є, ріже і взаємодіє в просторі».

Боуен не перший, хто використовує рослини та живі організми для взаємодії з електронікою. Подібні проєкти використовували біоритми грибів та інших форм рослинності для гри на синтезаторах, а один з виробників синтезаторів навіть виготовив модуль, який дозволяє людям підключати рослини до більших систем.