Формат комп’ютерних клавіатур лишається майже незмінним з часів створення перших моделей — головним чином це стосується розкладки клавіш, яку вони отримали “у спадщину” від друкарських машинок. Проте ентузіасти не полишають спроби покращити їхню ергономіку — часом це призводить до появи дивних, але перспективних результатів. А часом – до просто дивних. Як, наприклад, Google Gboard Bar.

Google Gboard Bar — дивний концепт “однорядкової” клавіатури

Співробітники японського підрозділу Google представили власне бачення “альтернативної клавіатури” (і чомусь назвали його на честь віртуальної клавіатури — додатка для Andoid та iOS). Це “палка” довжиною 165 см, на якій в один рядок розташовані усі традиційні клавіші. Звісно, Google не планує її виробництво, але на GitHub можна знайти усю необхідну документацію, щоби створити Gboard Bar власноруч.

Gboard Bar виглядає як типовий першоквітневий жарт та явно саме таким і планувався (на що, поміж іншого, вказує також опис концепту на вищенаведеній сторінці GitHub). Автори проєкту запевняють, що Gboard Bar насправді дуже зручний і навіть пропонують різні варіанти його використання.

За їхніми словами, така клавіатура “заощаджує час” пошуку потрібної клавіші: замість необхідності шукати її “у двох вимірах” користувачеві достатньо подивитися лише ліворуч-праворуч, і до того ж дуже легко запам’ятати розташування символів: “наприклад, літера S знаходиться на 23 см від лівого краю”, або “16-й символ зліва — це G”. Крім того, на такій клавіатурі, запевняють розробники, зручно працювати удвох, а тонкий корпус дозволяє використовувати її навіть на вщент захаращеному столі.

Здається, Google Gboard Bar — жарт, у створенні якого автори зайшли надто далеко, і саме дивне в ньому, мабуть, те, що ця клавіатура дійсно існує і може використовуватися не тільки для виміру зросту ваших дітей, але й за своїм прямим призначенням – для роботи на комп’ютері.