Правовласники звернулися до Google з проханням видалити шість мільярдів посилань на піратські результати пошуку за останнє десятиліття. Переважна більшість цих прохань була виконана, повідомляє TorrentFreak. Хоча повністю викорінити порушення авторських прав неможливо, Google повільно, але впевнено позиціює себе як добровільного партнера у боротьбі з піратством.

Позиція Google як лідера пошуку також накладає на нього відповідальність. Це питання, над яким правовласники працювали протягом тривалого часу. І повільно, але неухильно Google підлаштовував свою політику, щоб перешкоджати піратським сайтам.

Найпряміший шлях розв’язання проблеми піратства для пошукової системи — це реагування на повідомлення DMCA. Якщо правовласники виявляють піратські сайти в результатах пошуку, вони можуть звернутися до Google з проханням видалити ці посилання зі своїх індексів.

За останнє десятиліття правовласники звернулися до компанії з проханням видалити шість мільярдів посилань на контент, що нібито порушує авторські права. Більшість з цих запитів були дійсно видалені або внесені до превентивного чорного списку.

За останнє десятиліття правовласники попросили Google видалити 6 млрд піратських посилань

Про шість мільярдів посилань повідомили 326 575 правовласників, які ідентифікували 4 041 845 окремих доменних імен. Ці домени також включають багато хибних спрацьовувань, в тому числі вебсайти Білого дому, ФБР, Disney, Netflix, New York Times.

Загалом, можна сказати, що відносно невелика кількість правовласників відповідальна за непропорційно велику кількість запитів на видалення. Десять найактивніших відправників повідомили про майже 2,5 мільярда URL-адрес, що становить понад 40% від загальної кількості.

Крім того, як ми вже зазначали раніше, більшість видалених URL-адрес належать невеликій групі вебсайтів. Всього 400 доменів відповідають за 41% всіх посилань, видалених Google за останні роки.

Google продовжує видаляти більше мільйона URL-адрес на день, але ця тенденція почала змінюватися кілька років тому. Частота, з якою з’являлися повідомлення про нові посилання, почала знижуватися. Водночас Google почав більше співпрацювати з правовласниками.

Наприклад, Google почав приймати повідомлення про видалення посилань, які ще не проіндексовані пошуковою системою. Ці посилання, яких також нараховується шість мільярдів, заносяться в превентивний блок-лист. Це унеможливлює додавання посилань до пошукової видачі в майбутньому.

Google також активно знижує позиції піратських сайтів у пошуковій видачі, коли отримує незвично велику кількість запитів на видалення домену. Крім того, пошукова система вирішила добровільно виконувати накази третіх сторін про блокування сайтів, видаляючи зі свого індексу цілі доменні імена.

Ці проактивні антипіратські заходи почали покращувати відносини між Google та правовласниками. І не буде несподіванкою, якщо ця тенденція продовжиться і надалі.

Хоча шість мільярдів видалених посилань за десять років — це багато, але це блідне в порівнянні з активністю видалення на іншому ресурсі Google – YouTube.

Минулого року YouTube вперше відкрив свої дані видалення контенту за запитом власників авторських прав, показавши, що його система Content ID обробила майже 1,5 мільярда заявок на видалення за один рік.