Розриви на газопровідній системі Nord Stream («Північний потік») під дном Балтійського моря загрожують екологічною катастрофою. Вони призвели до, ймовірно, найбільшого в історії викиду метану, стверджує Програма Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища.

Величезний шлейф висококонцентрованого метану, парникового газу, набагато потужнішого, але короткоживучішого, ніж вуглекислий газ, був виявлений у результаті аналізу супутникових знімків дослідниками, пов’язаними з Міжнародною обсерваторією викидів метану ЮНЕП, або IMEO, повідомила організація.

«Це дійсно погано. Швидше за все, це найбільший з коли-небудь виявлених викидів», — заявив Манфреді Кальтагіроне, глава IMEO ЮНЕП, в інтерв’ю агентству Reuters – «Це не на користь у той в момент, коли нам конче необхідно скоротити викиди».

Дослідники компанії GHGSat, яка використовує супутники для моніторингу викидів метану, оцінили швидкість витоку з однієї з чотирьох точок розриву у 22 920 кілограмів на годину. Це еквівалентно спалюванню близько 290 тонн вугілля щогодини, йдеться в заяві GHGSat.

Загальний об’єм витоку метану з очолюваної «Газпромом» трубопровідної системи (GAZP.MM) може бути вищим, ніж у результаті потужного витоку, що стався у грудні на морських нафтогазових родовищах у водах Мексиканської затоки. Тоді  розлилося майже 100 метричних тонн метану на годину, сказав Кальтагіроне.

За даними дослідження, проведеного Політехнічним університетом Валенсії та опублікованого в журналі Environmental Science & Technology Letters, в результаті витоку в Мексиканській затоці, який також видно з космосу, за 17 днів було вивільнено близько 40 000 метричних тонн метану.

Це еквівалентно спалюванню майже 500 тонн вугілля, згідно з Калькулятором еквівалентності парникових газів Агентства з охорони навколишнього середовища США.

Вдосконалення супутникових технологій в останні роки швидко розширило можливості вчених знаходити та аналізувати викиди парникових газів, що, як сподіваються уряди деяких країн, допоможе компаніям виявляти та запобігати викидам метану.

Масштабні витікання, що раптово виникли в газопроводі «Північний потік», який проходять з росії в Європу, породили безліч теорій, але є мало чітких відповідей на питання про те, хто або що спричинило пошкодження. У Європейському Союзі припускають, що розриви були спричинені диверсантами.