Бренд Citroen нещодавно представив новий логотип. Місцем його дебюту став концепт-кар Citroen Oli, що вражає не тільки (і не стільки) дизайном, скільки ідеями спрощення та полегшення конструкції. Отже, що таке концепт-кар Citroen Oli…

Функціональний дизайн та салон

Перше враження від дизайну Citroen Oli можна описати одним словом – функціональність. Наприклад, частина деталей зроблені симетричними, щоб їх можна було взаємозамінювати: центральні частини бамперів можна міняти між собою, накладки на колісних арках справа/зліва теж замінюються. Дверцята розкриваються в різні сторони та забезпечують покращений доступ всередину. А задня частина (багажник) зроблена у стилі пікапа: відкидний борт та відкритий майданчик, що може збільшуватись у розмірах.

Аналогічну ідею спрощення та відмови від надлишків наслідує й салон. Наприклад, тут немає великих дисплеїв чи складної центральної консолі. Замість цього – лише невеличкі індикатори з найважливішою інформацією та горизонтальна балка з декількома клавішами керування й пересувними портами для зарядки. Підлога отримала синтетичне покриття E-TPU від BASF, яке легко мити та прибирати.

Але найголовнішою «цікавинкою» є сидіння та панелі дверцят. Особливі крісла мають на 80% менше деталей, ніж звичайні – це позитивно впливає на полегшення та міцність конструкції. Покриття виконано у сітчастому вигляді: воно не тільки пружне, але також й забезпечує краще проходження світла по салону – тобто, останній сприймається більш освітленим та більш просторим. Аналогічні сітчасті кишені передбачені й на дверцятах.

Електромобіль та ідеї його полегшення

Концепт-кар Citroen Oli – це електромобіль. Але у випадку Citroen Oli, він не може бути «просто електромобілем». То ж, що відбулось…

Загальне спрощення конструкції призвело до полегшення електромобіля: концепт Citroen Oli важить близько 1000 кг, хоча за розмірами майже дорівнює європейському хетчбеку С-класу: довжина 4,2 метра, ширина 1,9 метра, висота 1,65 метра. Використані спеціальні шини Goodyear Eagle GO зі зниженим опором коченню та колісні диски, які на 15% легші за звичайні сталеві – полегшення складає 6 кг (загалом для чотирьох коліс). Таким чином, зменшена кількість енергії, необхідної для пересування – і завдяки зменшенню втрат на кочення, і завдяки зменшенню потреби енергії при прискореннях легкого електромобіля. Отже, як обіцяють розробники, акумулятора 40 кВт·год. вистачить приблизно на 400 км пробігу.

Насправді ідея спрощення та полегшення конструкції автомобіля – не новина для компанії Citroen. Варто згадати такі автомобілі, як Citroen 2CV та Citroen e-Mehari, концепт-кар Citroen Cactus, що зрештою теж перетворився на серійну модель.

 

То ж з концептом Citroen Oli, його ідея спрощення та полегшення конструкції – що бере початок у минулому та пройшла сьогодення – отримує нове дихання для реалізації у майбутньому. Непогана стратегія у той час, коли майже кожна нова модель намагається стати «революцією на колесах» за гроші покупця, чи не так?