Google планує перехід на нову платформу розширень для свого браузера під назвою Manifest V3 — поточна версія, Manifest V2, “піде” з Chrome починаючи зі 112-ї версії у січні 2023 р., спочатку в каналах Canary, Dev та Beta. Після цього у червні компанія планує почати експерименти з її відключенням і в стабільних версіях, з Chrome 115.

Після цього усі Manifest V2 розширення у Chrome Web Store стануть “незареєстрованими”, а з січня 2024 р. будуть повністю видалені з магазина. За словами Google, нова платформа пропонує масу змін, переважним чином спрямованих на конфіденційність та безпеку. Разом з цим Manifest V3 “зламає” блокувальники реклами, які не зможуть працювати на новій платформі так, як вони працюють зараз.

Так, більшість сучасних блокувальників, наприклад, uBlock Origin або AdGuard, використовують API “webRequest”, щоб блокувати цілі категорії HTTP-запитів. Проте цей спосіб може додавати значні затримки в завантаженні та візуалізації сайтів, що, звісно, не подобається Google. Замість цього Manifest V3 вимагає від розробників використовувати “declarativeNetRequest”, що змушує їх використовувати список блокування певних адрес. Проблема полягає у тому, що “список правил” обмежений 30 тис. записів, тоді як багато списків блокування перевищують 300 тис.

Що ж, у користувачів Chrome є ще майже рік, щоб вирішити, що їм важливіше – відсутність реклами чи звичний браузер.