Ілон Маск представив прототип людиноподібного робота Optimus

У ході щорічного заходу Tesla AI Day 2022 в Пало Альто, Каліфорнія генеральний директор компанії Ілон Маск показав прототип людиноподібного робота Optimus. Той пройшовся сценою, помахав «рукою» глядачам у залі й навіть спробував зобразити щось схоже на танець.

Минулого року Ілон Маск анонсував розробку гуманоїдного робота від Tesla, показавши на сцені концепт, яким виявилася людина перевдягнена у костюм робота. Цього разу на презентації Tesla 2022 AI Day Маск і сам це визнав, пожартувавши про «хлопця у костюмі», проте все ж таки показав робочий прототип гуманоїдного робота Optimus.

Виглядає робот поки зовсім не так, як торішня демонстрація. По суті Tesla показала одразу два прототипи, перший розроблений ще у лютому цього року, без обшивки та фінального дизайну. Команда розробників заявила, що на презентації він вперше використовується без додаткової підтримки та рухається сам. Другий прототип Optimus Маск назвав «дуже близьким до виробництва». Він навпаки має майже завершений корпус, але не може поки рухатися самостійно. Під час презентації робот стояв на підставці та махав аудиторії.

Також було продемонстровано відео, в якому Optimus носить коробки, поливає квіти та перекладає якісь металеві штуковини на фабриці Tesla.

Щодо технічних характеристик робота Tesla Optimus, то за словами представників компанії, він отримає акумуляторну батарею місткістю 2,3 кВт-год, чого нібито має бути достатньо для повного дня роботи робота. Акумулятор розташований в грудній клітині робота та його особливістю є інтеграція батареї та всієї електроніки, потрібної для її роботи, в один блок. Тож теоретично, хоча про це не говорилося під час презентації, є можливість, що акумулятори роботів Optimus можна буде швидко міняти.

За словами Ілона Маска, їхня мета — якнайшвидше створити корисного робота-гуманоїда. Проблемою сучасних таких роботів, на його думку, є те, що в них «немає мозку»: їм не вистачає розуму, щоб самостійно орієнтуватися у світі, також вони дуже дорогі та випускаються обмеженими тиражами.

Optimus, навпаки, стане «дуже здібним роботом», вироблятиметься у дуже великій кількості (ледь не мільйонами штук), при цьому очікувана вартість буде навіть меншою ніж в автомобіля — до $20 тис.

Для «мозку» робота використовується одна SoC Tesla, окрім того, підтримується безпровідний Wi-Fi та LTE-зв’язок. Розробники також використали 28 структурних актуаторів, щоб забезпечити рухи робота та витримувати вагу до 500 кг.

Кожна рука робота має 6 актуаторів, 11 рівнів свободи руху та може маніпулювати інструментами, дрібними деталями та переносити пакунки вагою 9 кг.

Для навчання робота Tesla використала програмне забезпечення зі своїх автомобілів з функцією автопілота, тому він так само бачить та вивчає навколишній світ за допомогою датчиків та камер.

У Ілона Маска, схоже, є великі плани на робота Tesla, зокрема використовувати його для здешевлення виробництва.

«Це буде фундаментальна трансформація для цивілізації, якою ми її знаємо», – заявив Маск на презентації. Він продовжує стверджувати, що Optimus має потенціал «на два порядки» покращити економіку виробництва.

Повністю подивитися презентацію Tesla AI Day 2022 можна у цьому відео: