Дорін Богдан-Мартін перемогла свого російського суперника Рашида Ісмаїлова 139 голосами проти 25. Вона стала першою жінкою, обраною Генеральним секретарем Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ), який є головним технологічним агентством в рамках ООН, повідомляє BBC.

Заснований у 1865 році для управління першими міжнародними телеграфними мережами, зараз МСЕ відіграє важливу роль у сприянні використанню радіо, супутникового зв’язку та Інтернету. Вона змінить Хоулін Чжао, яка обіймала посаду з 2014 року. Саме агентство відповідає за багато аспектів міжнародного зв’язку, зокрема розподіл супутникових орбіт у всьому світі, координація технічних стандартів і поліпшення інфраструктури в країнах, що розвиваються.

Напередодні виборів існувало занепокоєння, оскільки російський опонент Богдан-Мартін раніше закликав до міжнародного регулювання Інтернету.

«Незалежно від того, чи це сьогоднішні діти, чи діти наших дітей, ми повинні забезпечити їм міцний і стабільний фундамент для зростання», – сказала Богдан-Мартін після перемоги. «Світ стикається зі значними викликами – ескалація конфліктів, кліматична криза, продовольча безпека, гендерна нерівність та 2,7 мільярда людей, які не мають доступу до інтернету».

Вона вважає, що МСЕ має можливість допомогти у вирішенні багатьох з цих питань. На попередній посаді директора Бюро розвитку телекомунікацій МСЕ Богдан-Мартін займалася питаннями створення робочих місць, розвитку цифрових навичок, різноманітності та гендерної рівності. Її кандидатуру на цю посаду підтримав Президент США Джо Байден, який зазначив, що вона має «доброчесність, досвід та бачення, необхідні для трансформації цифрового ландшафту».

«Вона розуміє важливість підключення кожної школи до інтернету та забезпечення доступу кожного учня до віртуального навчання, надання жінкам та дівчатам цифрових інструментів, необхідних для досягнення успіху, а також розширення переваг онлайн-ресурсів у сфері охорони здоров’я та освіти», – сказав президент США.