Європейська комісія запропонувала полегшити європейцям подачу позовів до суду на компанії за шкоду, заподіяну збоями в роботі технологій штучного інтелекту, повідомляє The Register.

Запропонована Директива про відповідальність штучного інтелекту має, зокрема, оновити закони про відповідальність за якість продукції. Це потрібно зробити таким чином, щоб вони ефективно охоплювали системи машинного навчання і полегшували позивачу, який вимагає компенсацію, можливість доведення своєї правоти.

Директива полегшить людям отримання компенсації за умови, що вони зможуть довести, що було завдано шкоди й що в цьому, ймовірно, винна модель штучного інтелекту. Це означає, що, наприклад,  хтось може вимагати компенсацію, якщо він вважає, що зазнав дискримінації з боку рекрутингового програмного забезпечення на основі штучного інтелекту. Директива дозволяє позови про компенсацію за порушення конфіденційності та шкоду, заподіяну низьким рівнем безпеки в контексті збоїв у роботі системи штучного інтелекту.

Інша мета нововведення — надати людям право вимагати від організацій детальну інформацію про використання ними штучного інтелекту, щоб допомогти у поданні позовів про компенсацію. При цьому бізнес може надати докази того, що штучний інтелект не нашкодив або заперечити проти розголошення конфіденційної інформації, наприклад, комерційної таємниці.

Окрім цього, Директива повинна дати компаніям чітке розуміння і гарантії того, які правила стосуються відповідальності за штучний інтелект, аби вони знали, на що йдуть, коли розгортають таку технологію. Це має надати розробникам і виробникам певної стабільності та заохотити, а не перешкодити, розгортанню систем машинного навчання.

Директива також гармонізує правила в Європі щодо відповідальності штучного інтелекту. Зараз вона досить нечітко визначена, оскільки підкріплена фактичним законодавством.