Тепер ви можете елегантно знищувати тарганів завдяки нещодавній розробці наукового співробітника Університету Геріот-Ватта Ільдара Рахматуліна, повідомляє Vice.

Минулого року було проведено дослідження, яке опублікували лише тиждень тому. Науковець використовував автоматизований за допомогою машинного зору лазерний пристрій для боротьби з комахами, щоб провести серію експериментів на домашніх тарганах. Він зміг не тільки виявити тарганів з високою точністю, але й нейтралізувати їх, а також відлякувати окремих комах на відстані до 1,2 метра. 

Це стало певним продовженням попередніх проєктів, в яких використовувалися Raspberry Pi та лазери для знищення комарів. Втім, для цього проєкту Рахматулін використав інший тип комп’ютера, що дозволило більш точно виявити комах. 

«Я почав використовувати Jetson Nano, який дозволив мені застосувати технології глибокого навчання з більшою точністю для виявлення об’єкта», – пояснив дослідник. 

Jetson Nano – це невеликий комп’ютер, який може запускати алгоритми машинного навчання. Комп’ютер обробляє цифровий сигнал з двох камер, щоб визначити місцеперебування таргана. Він передає цю інформацію на гальванометр (прилад для вимірювання електричного струму), який змінює напрямок лазера для ураження цілі. 

Рахматулін спробував цю конфігурацію на різних рівнях потужності лазера: на низькому рівні він зміг впливати на поведінку тарганів, викликаючи їх реакцію лазером. Так їх потенційно можна навчити не ховатися в певній темній зоні. На вищому рівні потужності таргани були знищені. 

Розробник також виклав усі дані та інструкції у вільний доступ, зазначивши, що інші можуть спробувати, якщо вони дотримуватимуться належних запобіжних заходів. 

«Я використовую дуже дешеве обладнання і дешеву технологію, і все це з відкритим вихідним кодом», – сказав Рахматулін.  «Всі вихідні коди викладені на моєму GitHub, дивіться, як це робиться і використовуйте». 

Розробник зазначив, що проєкт вже почали випробовувати на інших шкідливих комахах, таких як шершні. 

«Якщо це може знищити тарганів, це може знищити й інших шкідників у сільському господарстві», – вважає він.

Окрім відкритого характеру проєкту, заслуговує уваги можливість широкого застосування цієї технології: вона може стати альтернативою механічним пасткам та хімікатам, які завдають шкоди навколишньому середовищу і націлені на нешкідливі види комах. І це все попри те, що всі компоненти разом коштують не більше $250, що відносно доступно, а сама модель компактніша, ніж інші сучасні технології боротьби зі шкідниками. 

З усім тим, хоча прототип підходить для академічних досліджень, потрібно ще багато чого зробити, перш ніж його можна буде розгорнути в ширших масштабах. Менша лазерна точка була б більш ефективною для знищення тарганів, але її важко реалізувати експериментально. Також була б корисною можливість точно контролювати, які саме частини тіла тарганів будуть уражені.