Робот Cassie встановив світовий рекорд Гіннеса з бігу на 100 метрів серед двоногих роботів, і хоча це далеко не темп найкращих світових спортсменів, рекорд все ж чудово демонструє прогрес робототехніки та інженерії, повідомляє The New Atlas.

Cassie створила Agility Robotics, яка є дочірньою компанією Університету штату Орегон, і з 2017 року робот працює як платформа для досліджень в галузі робототехніки. З того часу Cassie продовжує розвиватися великими кроками, а у 2021 році продемонстрував дивовижний прогрес, пробігши 5-кілометрову дистанцію трохи більше ніж за 53 хвилини.

Це досягнення передбачало використання алгоритмів машинного навчання для того, щоб забезпечити робота здатністю бігати, долаючи його унікальну механіку і коліна, які згинаються, як у страуса, щоб залишатися у вертикальному положенні. Завдяки цій здатності Cassie приєднався до групи бігових двоногих роботів, які включають гуманоїдного робота Atlas від Boston Dynamics і Mabel, який вважається найшвидшим у світі двоногим роботом. Але при оптимізації Cassie для 100-метрового спринту дослідникам довелося повернутися до проєктування.

«Cassie став платформою для новаторських досліджень в галузі навчання роботів для пересування», – пояснює аспірант Університету штату Орегон Девін Кроулі – «Проходження 5-кілометрової дистанції вимагало надійності і витривалості, що залишало відкритим питання про те, як швидко може бігти Cassie? Це змусило дослідницьку групу змістити акцент на швидкість».

Протягом тижня команда прискорено тренувала Cassie за допомогою симуляції яка дорівнювала року навчання, щоб визначити найефективнішу ходу. Але це було не просто питання швидкості. Для того, щоб світовий рекорд Гіннеса був зафіксований, Cassie повинен був стартувати стоячи, а потім повернутися в цю ж позу після перетину фінішної лінії, а не просто перекотитися. Це означало, що Cassie мав використовувати дві нейронні мережі, одну для швидкого бігу, а іншу для стояння на місці, і граціозно переходити між ними.

«Старт і зупинка в положенні стоячи є складнішими, ніж бігова частина, подібно до того, як зліт і посадка є складнішими, ніж власне політ на літаку», – розказав професор штучного інтелекту Алан Ферн – «Цей 100-метровий результат був досягнутий завдяки глибокому зв’язку між дизайном механічного обладнання та передовим штучним інтелектом для його управління».

Зрештою, Cassie завершив 100-метровий спринт за 24,72 секунди, встановивши світовий рекорд Гіннеса для двоногого робота. Це набагато повільніше, ніж 10-секундні результати найкращих світових спринтерів, але дослідники вважають, що далі прогрес буде тільки прискорюватися.