Сторонній застосунок для Instagram під назвою The OG App, який обіцяв стрічку без реклами, більш схожу на оригінальний досвід Instagram, було видалено з App Store всього через день після його офіційного запуску. Схоже, Apple видалила додаток на прохання Meta, адже соціальна мережа підтвердила, що вжила «примусових заходів» проти сервісу, повідомляє Engadget.

«Цей застосунок порушує нашу політику, і ми вживаємо всіх необхідних заходів», – йдеться в заяві прессекретар Meta. Він відмовився уточнити, що це були за дії, але вказав на політику Meta, що забороняє створення сайтів-клонів.

«Сайт-клон — це сторонній сайт, який повністю або частково дублює вміст наявного сайту», – пояснює Мета. Своєю чергою, розробники The OG App написали у Твіттері, що вся їхня команда була назавжди заблокована у Facebook та Instagram.

«Meta назавжди заблокувала особисті акаунти в Facebook (не пов’язані з OG) та Instagram (пов’язані з OG) для всіх членів нашої команди. Meta готова вжити надзвичайних заходів, щоб придушити та цензурувати нас тільки тому, що ми вчинили правильно стосовно їхніх користувачів» – йдеться у Твіттері розробників.

«Користувачі заслуговують на право контролювати те, що вони споживають, і OG буде продовжувати захищати та боротися за це право», – повідомив Хардік Патіл, один із засновників додатка. Він також зазначив, що напряму не отримував повідомлень від Meta.

Застосунок OG App розроблявся понад рік, згідно з TechCrunch, який першим повідомив про його запуск. Його засновники розповіли виданню, що хотіли створити «чистішу» версію Instagram без реклами. У застосунку з’явилися настроювані стрічки без коротких відео Reels, запропонованих постів та інших новітніх функцій, які часом викликали скарги з боку давніх користувачів Instagram. Зараз версія програми для Android все ще доступна.

Політика Meta вже давно забороняє сторонні клієнти Instagram, і в останні роки компанія подала низку судових позовів проти розробників, які порушують її правила, в тому числі ті, що забороняють сайти-клони. Водночас компанію також звинувачували у використанні тих самих правил для припинення законних спроб дослідників вивчати платформу.

Однак у цьому випадку, схоже, творці застосунку OG явно порушили політику Instagram. Компанія не пропонує публічного API для розробників для створення власних версій Instagram, а у Твіттері The OG App заявили, що їм довелося провести «реверсний інжиніринг» API для Android. Застосунок також викликав занепокоєння з приводу того, як розробники захищають інформацію про облікові записи користувачів.

Попри це, застосунок вже здобув багато прихильників завдяки своєму спрощеному вигляду і відсутності реклами. Особливо на фоні оригінального Instagram, який зіткнувся з негативною реакцією користувачів на агресивне просування Reels та рекомендованого контенту. Компанія OG App заявила, що перед видаленням застосунку з App Store його завантажили понад 10 000 користувачів, «тому, що ми прислухалися до них і створили те, що вони хотіли».