Американська автомобільна асоціація (ААА) провела дослідження, згідно з яким системи автоматичного екстреного гальмування (AEB) досить добре запобігають низькошвидкісним зіткненням ззаду, але часто не справляються, коли транспортні засоби рухаються на середніх швидкостях, повідомляє The Verge.

Починаючи з вересня 2022 року, всі нові автомобілі, що продаються в США, повинні бути оснащені системою AEB, яка використовує камери, спрямовані вперед, та інші датчики для автоматичного застосування гальм, коли аварія неминуча. За оцінками Страхового інституту безпеки дорожнього руху, AEB може допомогти запобігти 28 000 аварій і 12 000 травм до 2025 року.

Використовуючи чотири звичайні транспортні засоби, AAA хотіла перевірити AEB, щоб побачити, наскільки вона прогресувала з моменту першого впровадження на серійних автомобілях майже 20 років тому. Результати виявилися не такими вже й чудовими.

«Система автоматичного екстреного гальмування добре справляється з обмеженим завданням, для якого вона була розроблена», – сказав Грег Бреннон, директор AAA з питань автомобільної інженерії та зв’язків з промисловістю, у своїй заяві. «На жаль, це завдання було розроблено багато років тому, і регуляторні стандарти аварій на низьких швидкостях не змінювалися».

Група вибрала для тестування чотири автомобілі, всі з яких були оснащені системами допомоги водієві, що включають AEB: Chevrolet Equinox LT 2022 року; Ford Explorer XLT 2022 року; Honda CR-V Touring 2022 року; і Toyota RAV4 LE 2022 року.

Автоматичне екстрене гальмування не дуже добре запобігає зіткненням на середніх швидкостях

Протягом багатьох років AEB довела свою корисність у зменшенні кількості низькошвидкісних зіткнень ззаду, але AAA хотіла побачити, наскільки добре вона працює у двох більш поширених, і більш смертельних, сценаріях аварій: Т-подібні зіткнення та ліві повороти перед зустрічними транспортними засобами. З 2016 по 2020 рік на ці два типи аварій в США припадало майже 40% від загальної кількості смертельних випадків в аваріях за участю двох легкових автомобілів.

Результати були досить невтішними. Як у тестах на Т-подібне перехрестя, так і на лівий поворот перед зустрічним транспортним засобом, AEB не змогла запобігти 100% аварій, інсценованих AAA. Система також не змогла попередити водія та знизити швидкість автомобіля.

У тестах на зіткнення ззаду AEB показала себе трохи краще — за умови, що швидкість була низькою. На швидкості 30 миль/год (48 км/год) система запобігла 17 з 20 зіткнень, або 85%. Для тестових заїздів, які призвели до аварії, швидкість зіткнення була знижена на 86%. Але на швидкості 40 миль/год (64 км/год) система AEB запобігла лише шести з 20 зіткнень ззаду, або 30%. У тестових випробуваннях, які закінчилися аварією, швидкість удару була знижена на 62%.

Це не перший раз, коли AAA підкреслює недоліки автоматичного гальмування та інших функцій допомоги водієві. Дослідження, проведене групою у 2019 році, показало, що AEB досить погано запобігає наїзду автомобілів на манекенів-пішоходів на швидкості 20 миль/год (32 км/год).