Завдяки інтернету, сучасним технологіям та сайту Flightradar24 на початку вересня тисячі людей спостерігали за авіакатастрофою у прямому ефірі. Цей випадок розбирає Юрій Новоставський, якій займається авіаційною безпекою.

4 вересня 2022 р. бізнес-джет Cessa 551 Citation IISP з бортовим номером OE-FGR здійснював рейс з аеропорту Хереса (Іспанії) до аеропорту Кельн/Бонн (Німеччина). Пілот не виходив на зв’язок, тому над Францією, Німеччиною та Данією на перехоплення були підняті винищувачі. Проте вони не змогли встановити візуальний зв’язок з пілотом.

Приблизно до Кельна літак робив невеликі повороти, ймовірно за запрограмованим на автопілоті маршрутом. Далі він продовжив рух прямолінійно, підтримуючи висоту польоту, поки не закінчилось пальне і літак не почав зниження по спіралі й зіткнувся з водою. Це відбулось у Балтійському морі, на 37 кілометрів північно-західніше латвійського міста Вентспілс. На місце катастрофи негайно відправились рятувальні служби Литви та Швеції, але не виявили ознак тих, хто вижив.

Авіакатастрофа

Завдяки повідомленням про літак-привид у соцмережах та сервісу Flightradar24, тисячі людей спостерігали за подіями у реальному часі.

Про причини аварії поки що нічого невідомо, але є припущення що на висоті 36 000 футів (приблизно 11 км) виникла розгерметизація салону літака. У наслідок зменшення тиску пілот, а разом з ним і пасажири, втратили свідомість, а літак продовжив політ на автопілоті, поки не закінчилось пальне.

Авіакатастрофа у прямому ефірі

Але, це лише одна з теорій, не виключено, що сталось щось інше, наприклад серцевий напад. Пілот був один, індекс у назві Cessa Citation IISP якраз і каже про те, що літак був сертифікований для польотів з одним пілотом за деяких умов, SP – Single Pilot.

Можливо за рік-два ми дізнаємось причини, а можливо й ні, бо не усі Citation II оснащені речовими та параметричними реєстраторами, так званими «чорними ящиками», без яких проводити розслідування значно складніше.

У будь-якому випадку, можливість спостерігати подібні події наживо ще 20 років тому була фантастикою.

Насправді аварії літаків, причиною яких була втрата свідомості пілотом в наслідок розгерметизації салону, стаються щороку. Зазвичай це відбувається з малими літаками класу General Aviation, тобто Авіації загального призначення, та невеликими бізнес-джетами.