Окрім офіційного анонсу процесорів Core 13-го покоління, на минулому заході Intel InnovatiON керівник компанії Патрік Гелсінгер нарешті повідомив про терміни початку продажів відеокарт серії ARC Alchemist. Нові адаптери потраплять на ринок вже 12 жовтня. Першими будуть доступні топові моделі Intel ARC A770 за ціною від $329.

Intel визначилась з початком продажів відеокарт Intel ARC A770

Нагадаємо, що флагманські версії оснащені графічними процесорами ACM-G10 з 32 Xe-модулями, що включають 4096 обчислювачів. При цьому відеокарти пропонуватимуться у версіях з 8 ГБ та 16 ГБ пам’яті. Очевидно оголошена вартість передбачається для версій із 8 ГБ.

Intel визначилась з початком продажів відеокарт Intel ARC A770

Водночас референсна модель Intel ARC A770 Limited Edition безпосередньо від виробника, яка першою повинна з’явитися на ринку, буде пропонуватися тільки у варіанті з 16 ГБ. Тому озвучена вартість все ще потребує уточнень.

Intel визначилась з початком продажів відеокарт Intel ARC A770

Intel ARC A770 Limited Edition вже надіслано оглядачам для тестів. NDA на публікацію, швидше за все, закінчиться разом з офіційним стартом продажів 12 жовтня, тоді ж можна буде оцінити реальні можливості старшої моделі серії ARC Alchemist. Поки ж доводиться задовольнятися лише запевненнями в тому, що Intel ARC A770 на 65% продуктивніший за своїх опонентів в іграх з трасуванням променів. У цьому конкретних конкурентів Intel не називає. Очевидно маються на увазі моделі GeForce RTX 3060, які також мають рекомендовану вартість $329.

 

Intel дійсно акцентує на розширених можливостях своїх пристроїв. Зокрема, продуктивності при використанні трасування променів, а також підтримці технології інтелектуального масштабування XeSS.

Intel визначилась з початком продажів відеокарт Intel ARC A770

На жаль поки немає жодних відомостей про моделі ARC A750 і ARC A580, не кажучи вже про їхню вартість. Проте вже очевидно, що ці адаптери будуть дешевшими за старші модифікації лінійки. Очікується, що подробиці про A750 мають з’явитися ще до кінця цього тижня. Проте виробник надав офіційний слайд, за яким можна оцінити співвідношення сил ARC A770 і ARC 750. Згідно з представленими даними, молодша модель за продуктивністю на 10–15% поступається флагману.

Intel визначилась з початком продажів відеокарт Intel ARC A770

Хоча Intel формально не вдалося виконати обіцянку представити свої відеокарти влітку, навіть за фінансово-звітними метриками, але деяку затримку тут можна пробачити. Сподіваємося, що додатковий час використано для програмних оптимізацій. Поки NVIDIA акцентує на топових моделях GeForce RTX 4000, а AMD тільки готується анонсувати свої рішення на RDNA 3, Intel має час вийти та спробувати закріпитися в ніші відеокарт середнього рівня. Озвучений цінник вселяє надію на те, що компанія добре розуміє своє становище в сегменті дискретної графіки, а також шлях, який треба пройти. Дорогу здолає той, хто йде. Тримаємо кулаки, бо на графічному ринку третій не буде зайвим.