Стартап Undefined Technologies, який базується у Флориді, оголосив, що його безпілотник Silent Ventus на іонних двигунах пройшов випробування на відкритому повітрі. Відтак, він наблизився до комерційного випуску у 2024 році, повідомляє New Atlas.

Безпілотник Silent Ventus не використовує для польоту пропелери. Замість цього вся його широка конструкція містить дві складені решітки електродів, призначені для утворення високовольтних електричних полів, які можуть іонізувати молекули кисню та азоту в повітрі. Звільняючи електрони для надання їм позитивного заряду, дрон може рухати їх вниз для створення «іонного вітру», який своєю чергою створює тягу.

Стартап Undefined Technologies заявив про 4,5-хвилинний тестовий політ безпілотника на іонних двигунах

Undefined Technologies використовує технологію іонної тяги Air Tantrum, яка за даними стартапу виробляє на 150% більше тяги, ніж інші сучасні технології іонних двигунів. На початку цього року компанія опублікувала кадри 2,5 хвилин льотних випробувань в приміщенні, заявивши, що дрон видавав 85 децибелів шуму. Тепер в Undefined Technologies стверджують, що прототип дрона літав 4,5 хвилини, хоча компанія опублікувала лише одну 1 хвилину 16 секунд відеозапису. Фірма-виробник безпілотника також стверджує, що досягла рівня шуму нижче 75 децибелів.

Зараз Undefined Technologies прагне забезпечити наступні інвестиції для створення до 2023 року безпілотника для доставки вантажів з нульовим рівнем викидів, який міг би літати протягом 15 хвилин і створювати менш як 70 дБ шуму.

«Цей політ тривалістю понад 4 хвилини вимагав удосконалення хімічного складу батарей, які тепер можуть забезпечити нам більш високу щільність енергії», – пояснив у прес-релізі провідний аерокосмічний інженер Undefined Томас Бенда-молодший. «Це вдосконалення є частиною наших зусиль, спрямованих на створення легших апаратів».

Undefined стверджує, що її «безшумні» дрони призведуть до меншої кількості скарг на шум в районах, де в майбутньому вантажі будуть доставляти безпілотними апаратами. Варто також зазначити, що компанія ще не тестувала свої дрони з великим корисним навантаженням. Вони потребуватимуть додаткової тяги та, ймовірно, створюватимуть більше шуму.