Джеймс Ерл Джонс був Дартом Вейдером з часів оригінальних «Зоряних війн» аж до 1977 року. І хоча персонаж є канонічно мертвим з 1983 року, Джонс послідовно озвучував цю роль протягом десятиліть, в тому числі у фільмі «Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія» 2016 року та зазначений у новому серіалі «Обі-Ван Кенобі». Але все велике має закінчуватися, і Джонс підтвердив, йде на пенсію та більше не гратиме Дарта Вейдера.

Згідно з нещодавнім повідомленням Vanity Fair, Джонс передав права на свій голос українській технологічній компанії Respeecher, яка використовує алгоритми штучного інтелекту та архівні кадри для створення нових діалогів акторів, що втратили голос або померли. Джонсу 91 рік, і його голос значно змінився за останні кілька десятиліть. Нагадаємо, що технологія, яка допомогла оживити молодого Люка Скайуокера в серіалі «Книга про Боба Фетта», була також реалізована для Вейдера в «Кенобі», а фізично персонажа зобразили Хайден Крістенсен (Енакін) і Дмитріус Бистревський (костюм Вейдера).

Під час запису Джонса у 2019 році для короткого вокального камео у фільмі «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження» актор сказав звукорежисеру Lucasfilm Метью Вуду, що його час з персонажем добігає кінця.

«Джеймс згадував, що розглядає можливість завершення роботи над цим персонажем», – зізнався Вуд. Згодом Вуд познайомив Джонса з Respeecher і актор підписав угоду про передачу прав на голос. Таким чином, хоча в серіалі «Обі-Ван Кенобі» Джонс зазначений як Вейдер, насправді його роботу виконує програма штучного інтелекту, хоча актор був поінформований про плани шоу щодо його персонажа.

Приклад Джонса далеко не єдиний, коли штучний інтелект використовується для відтворення голосу відомого актора. Нещодавно компанія Sonatic допомогла відновити голос актора Вела Кілмера для фільму «Топ Ґан: Меверік».