Є люди, які принципово не хочуть користуватися сучасними смартфонами, надаючи перевагу старим кнопковим “мобілкам”. Але їхні “дивацтва” (принаймні з точки зору сучасної молоді) не йдуть ні в яке порівняння з хобі Justine Haupt — ця дівчина працює над проєктом… мобільного телефону з дисковим номеронабирачем. Свій телефон вона називає Rotary Un-Smartphone і створює його практично з нуля.

Працювати над ним як над персональним проєктом “для себе” вона почала ще п’ять років тому (коли працювала інженером з астрономічних приладів у Брукгейвенській національній лабораторії в Нью-Йорку), перша модель була готова через три роки, у 2020-му — на базі Arduino та запчастин старих дискових телефонів.

Коли Justine Haupt поділилася ним в Інтернеті, то отримала багато запитань, чи можна його придбати – і хоча спочатку вона не збиралася виробляти його на продаж, врешті-решт “здалася”. Тоді вона продала сотню наборів “збери сам”, після чого вирішила взятися за другу версію, поліпшену та покращену — власне Rotary Un-Smartphone.

І от нарешті друга модель вже готова і працює, у чому можна переконатися в цьому відео.

Rotary Un-Smartphone працює в мережах LTE і на відміну від першої версії не використовує старих деталей — всі його компоненти створені спеціально для цього проєкту, включно з номеронабирачем і механічним дзвінком. Justine зізнається, що їй навіть довелося самій програмувати фронтальний OLED-дисплей, що відображає вхідний дзвінок — хоча вона й не програміст.

Rotary Un-Smartphone може виконувати локальні й міжміські дзвінки, і навіть підтримує швидкі виклики зі списку контактів (вони зберігаються на microSD-картці та відображаються на задньому E-ink дисплеї).

Дискову “мобілку” вже можна передзамовити за $390 — вона постачатиметься також у вигляді набору для самостійного збирання, почати надсилати замовлення планується навесні 2023 р.

Rotary Un-Smartphone — “нерозумний” мобільний телефон… з дисковим номеронабирачем