Японський космічний зонд витягнув з астероїда на відстані близько 300 мільйонів кілометрів від Землі порошинки пилу, у яких виявили краплю води. Це відкриття може стати ще одним аргументом на підтримку теорії про космічне походження життя на Землі, повідомляє The Guardian.

«Ця крапля води має велике значення», – сказав провідний вчений Томокі Накамура з Університету Тохоку перед публікацією дослідження в журналі Science в п’ятницю. Його провели на основі аналізу 5,4 грама каміння та пилу, зібраних зондом «Хаябуса-2» з астероїда Рюґу. 

Апарат «Хаябуса-2» був запущений у 2014 році з місією до Рюгу і повернувся на орбіту Землі два роки тому, щоб скинути капсулу зі зразком. У пилі знайшли органічний матеріал, який показав, що деякі з будівельних блоків життя на Землі, амінокислоти, могли бути сформовані в космосі. Останнім відкриттям команди стала крапля рідини у зразку Рюгу, «яка виявилася газованою водою, що містила сіль і органічні речовини», сказав Накамура.

За його словами, це підтверджує теорію про те, що такі астероїди, як Рюгу або його більший батьківський астероїд, могли «забезпечити воду, яка містить сіль і органічні речовини» при зіткненнях із Землею.

Команда Накамури, яка складається з близько 150 дослідників — в тому числі 30 з США, Великобританії, Франції, Італії та Китаю — є однією з найбільших команд, які аналізують зразок з Рюгу. Його розподілили між різними науковими групами, щоб  шанси на нові відкриття були максимальні. Експерт з астробіології та почесний професор Йокогамського національного університету Кенсей Кобаяші, який не входить до складу дослідницької групи, привітав це відкриття.

«Той факт, що вода була виявлена в самому зразку, є дивовижним», враховуючи її крихкість і ймовірність її руйнування в космічному просторі, сказав він. «Це свідчить про те, що астероїд містив воду у вигляді рідини, а не тільки льоду, і що в цій воді могли утворюватися органічні речовини».