Вчені з медичного центру Beth Israel Deaconess у Бостоні опублікували дослідження, згідно з яким використання пацієнтами VR-гарнітур дозволяє використовувати менше знеболювального під час операції, повідомляє Engadget.

Команда дослідників розділила 34 пацієнтів, які проходили планову операцію на кисті, на дві рівні за розміром групи. Одній групі видали гарнітуру віртуальної реальності й запропонували ряд імерсивних програм для перегляду під час операції, в той час, як інша група залишилася без гарнітури. VR-програми містили 360-градусні види мирного лугу, гірської вершини або лісу; керовану медитацію; або відео, що відтворювалися на тлі зоряного неба.

Тоді як середньостатистичному пацієнтові потрібно було 750,6 міліграма на годину седативного пропофолу, люди, які дивилися VR-контент потребували лише 125,3 міліграма. Цей підхід також дозволяє швидше відновлюватися: у середньому звичайним пацієнтам, щоб залишити післянаркозну палату потрібно було на 12 хвилин більше, ніж тим, хто носив VR-гарнітуру.

На думку вчених, віртуальна реальність відволікала пацієнтів від болю. Проте також могло спрацювати й те, що люди йшли в операційні з думкою, що віртуальна реальність їм допоможе. Власне, визнають дослідники, це могло певним чином спотворити результати. Саме тому команда вчених планує провести випробування, яке б виключило цей ефект плацебо.

Наступні випробовування також буде стосуватися віртуальної реальності: вчені перевірять, як вона впливає на пацієнтів, яких оперуватимуть на стегнах і колінах. Минулі дослідження, проведені зокрема й у французькій лікарні святого Йосифа, довели, що така технологія може заспокоювати пацієнтів.

Очевидно, що цей феномен привабливий для медпрацівників, адже таким чином їх пацієнти менше страждатимуть і повертатимуться додому швидше. Відтак лікарі змогли б ефективніше використовувати анестезію, вільні ліжка та свій час.