Дослідники поділилися першим зображенням Нептуна з Космічного телескопа Вебба і на ньому чи не найкраще за останні десятиліття можна побачити кільця планети. Перше в історії фото кілець в ближньому інфрачервоному спектрі досить чітке. На таких довжинах хвиль Нептун не виглядає блакитним, адже він поглинає так багато інфрачервоного та видимого червоного світла, що виглядає темнішим, повідомляє Engadget.

На зображенні можна побачити 7 із 14 підтверджених супутників Нептуна, включаючи Тритон, який у верхній частині фото виглядає, як зірка, а також Галатею, Наяду, Таласса, Деспіну, Протей і Лариса. Яскраві плями та смуги на Нептуні — це хмари метану та льоду, а також вихор на південному полюсі. Вигляд Тритона, який привертає увагу глядача, є результатом як виразних дифракційних шипів телескопа Джеймса Вебба, так і конденсованої поверхні азоту, яка зазвичай відбиває 70% сонячного світла.

Космічний телескоп Вебба зробив найкраще фото кілець Нептуна за останні 30 років

Нептун є особливо важливим об’єктом дослідження для вчених, адже він знаходиться на відстані приблизно 4,5 мільярда кілометрів від Сонця. Відповідно, там є умови, яких немає для ближчих планет, як от дуже низькі температури та час одного повного оберту навколо Сонця — 164,8 земних років.

Це лише початок досліджень, тож вчені сподіваються на більше спостережень за Нептуном та його супутником Тритоном протягом наступного року. Як і у випадку з нещодавніми спостереженнями за Марсом і Юпітером, поки що астрономи збирають лише попередні дані. Можливо, доведеться трохи почекати, перш ніж з’являться додаткові дані, які могли б покращити наше розуміння Нептуна та космосу в цілому.