Mozilla Foundation випустила Firefox 105, який не є значним релізом, але має цікаві особливості. Команда розробників встигла за досить короткий термін внести деякі потрібні зміни у браузер, повідомляє The Register.

Нові функції відносно незначні та невеликі, проте вони можуть дещо покращити користування програмою. Наприклад, додалася опція друку лише поточної сторінки: тепер ви можете роздрукувати квитки та інші документи. Керування інтерфейсом через тачпад у Windows і macOS також покращили, додавши кілька нових жестів пальцями.

Окрім цього, Mozilla покращили обробку пам’яті. Тепер браузер краще обробляє ситуації при нестачі пам’яті у Windows чи в Linux. Розробники обіцяють, що програма залишиться швидкою і чутливішою, при нестачі оперативної пам’яті. Браузер також повинен уникати збоїв, якщо в пам’яті не вистачає місця, адже розробники надали покращений захист для основного процесу програми.

Таким чином, Firefox пробує обійти свого конкурента Google Chrome у використанні пам’яті та інтерфейсі користувача, особливо якщо користувач постійно використовує багато вкладок. Chrome запускає новий процес для кожної вкладки, проте це добре лише якщо у вас багато оперативної пам’яті, а перегляд вебсторінок є одним з основних цілей використання комп’ютера. Оскільки майже всі сервіси Google є веборієнтованими, це цілком логічно для компанії.

Mozilla підходить до цього питання обережніше: Firefox також використовує кілька процесів за допомогою технології Electrolysis. Тут існує один головний процес і кілька фонових, проте зазвичай не по одному на вкладку. Mozilla зауважує, що її багатопроцесорна модель використовує на 10-20% більше оперативної пам’яті, ніж попередня. Але приблизно вдвічі менше, ніж використовує Chrome. Щобільше, якщо деякий час не використовувати вкладку, Firefox автоматично вивантажує її з пам’яті.

Випуск нової версії також передбачає, що Firefox 102 (ESR) стане випуском розширеної підтримки. Тепер він замінює Firefox 91, який був версією ESR з кінця минулого року.