Жодна відеоплатформа з короткими відео ще не придумала, як розподілити доходи від реклами, що ускладнює творцям таких сервісів, як TikTok, спосіб заробляти на життя лише власними роликами. Але YouTube вирішив хоча б цим обійти конкурента та оголосив про серйозні зміни у своїй партнерській програмі, які дозволяють авторам контенту отримувати дохід від реклами на Shorts, своєму аналогу TikTok, повідомляє TechCrunch.

Тепер автори коротких відео можуть брати участь у партнерській програмі, яка дозволяє отримувати дохід від реклами на YouTube. Програма вимагає, щоб користувачі YouTube мали понад 1000 підписників і 4000 годин перегляду за останній рік. Тепер автори Shorts можуть приєднатися до неї, якщо вони мають принаймні 10 мільйонів переглядів на платформі за останні 90 днів. Як учасники партнерської програми, ці творці отримають 45% доходу від реклами на своїх відео.

«Я з гордістю можу сказати, що це перший випадок, коли реальний розподіл доходів пропонується для короткометражного відео на будь-якій платформі в такому масштабі», – сказав головний спеціаліст із продуктів YouTube Ніл Мохан.

TikTok також почав експериментувати з розподілом доходів від реклами, але його зусилля зосереджені більше на рекламодавці, ніж на авторі, оскільки лише 4% найпопулярніших відео на TikTok можна монетизувати за допомогою програми TikTok Pulse, тож творцям контенту стає все важче заробляти гроші з Фонду творців TikTok. 

YouTube також поділився, що це оновлення партнерської програми дозволить платформі ліцензувати більше музики для використання в Shorts, що може заохотити авторів частіше знімати короткі відео. Творці отримають однакову винагороду, незалежно від того, використовують вони ліцензовану музику чи ні.