Volvo завжди мала репутацію компанії, яка ставить безпеку людей понад усе. Нові моделі мають й надалі підтримувати такий статус виробника. 9 липня буде презентовано Volvo EX90, яка стане наступником XC90. В ній будуть реалізовані нові технології безпеки, такі як лідар та стеження за очима водія, про які компанія трохи розповіла напередодні презентації.

В середині нового електрокара будуть вмонтовані дві камери, які відстежуватимуть поведінку очей водія. По-перше, вони матимуть бути впевнені, що водій дивиться на дорогу, а не відволікається на смартфон чи щось інше. У такому разі автівка зможе видати серію попереджень для переведення уваги кермувальника на дорогу.

По-друге, якщо камери побачать, що водій з якихось причин не реагує на попередження, автівка повільно скине швидкість, зупиниться обабіч дороги та увімкне аварійний сигнал. 

«Наше дослідження показує, що, просто спостерігаючи, куди дивиться водій, як часто та надовго його очі закриті, ми можемо багато чого сказати про його стан. Ґрунтуючись на результатах наших досліджень, система датчиків дозволяє нашим автомобілям визначати, чи є порушення уваги у водія, можливо, через сонливість, відволікання чи інші причини неуважності, і запропонувати додаткову допомогу у спосіб, який найкраще відповідає ситуації» — каже Емма Тівестен (Emma Tivesten), старший технічний експерт Центру безпеки Volvo.

Компанія Volvo приділила декілька років системам визначення стану сп’яніння водія за допомогою камер та планувала презентувати подібну ще у 2020 році. Разом з цим, з міркувань безпеки, обмежила максимальну швидкість нових автівок до 180 км/год (112 миль/год).

Нові автівки Volvo будуть оснащені сенсорами в салоні, які слідкуватимуть за очима водія

EX90 також слідкуватиме за подіями навколо машини. В дах нової моделі вбудували лідар, який буде залучено також для автономного керування. Він зможе «бачити» об’єкти невеликого розміру навіть на темній дорозі на відстані у 120 метрів, а максимальна дальність його роботи складає 250 метрів. І це на дозволеній на трасах швидкості (навряд виробник мав на увазі німецькі автобани).

Додатково лідар допоможе системі Ride Pilot, яка дозволить автівці їхати трасою самостійно, а водію — займатися своїми справами не дивлячися на дорогу. Пізніше така послуга буде доступна в штаті Каліфорнія, після отримання дозволу місцевої влади. Щоправда, вона потребуватиме підписки.

Сумарно в автівці буде встановлено вісім камер, п’ять радарів, 16 ультразвукових сенсорів та вищезгаданий лідар.

В планах Volvo продати 600 тисяч електромобілів до середини десятиліття, а також побудувати завод з виготовлення батарей в Європі до 2026 року. Разом зі шведським партнером Northvolt компанія розробляє нове покоління батарей підвищеної місткості, які мають з’явитися після 2025 року. Вони мають забезпечити понад 1000 км (625 миль) запасу ходу та набагато швидше заряджатися.