Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нещодавно провів урядову нараду щодо заходів для збільшення експорту українських товарів за кордон. Там розглядалися і питання, у яких зацікавлена ІТ-галузь. Відтак асоціація IT Ukraine висловила уряду низку своїх пропозицій, повідомляє AIN.UA.

Зокрема, на нараді підняли питання про надання можливості тимчасового виїзду за кордон військовозобовʼязаним  чоловікам, запуск механізму бронювання працівників ІТ-компаній та звільнення від сплати ПДВ операцій з постачання програмної продукції з 2023 по 2028 рік. 

Шмигаль підтвердив плани Парламенту дозволити продовження бронювання працівників, які вже були заброньовані підприємствами, установами та організаціями, на 2 місяці.

За словами прем’єра, механізм «єВідрядження» поки що доопрацьовується, адже суспільство негативно зреагувало на положення постанови про внесення застави у розмірі 200 000 грн. 

Асоціація IT Ukraine, чий директор з політико-правових питань Єфрем Лащук був на нараді, своєю чергою направила Міністерству економіки пропозиції щодо заходів, які сприятимуть збільшенню експорту товарів та послуг українськими ІТ-компаніями.

Зокрема, асоціація запропонувала дозволити військовозобовʼязаним, які є засновниками, керівниками або працівниками ІТ-компаній, а також ІТ-фахівцям (ФОП), тимчасово виїжджати за кордон під час дії воєнного стану не більш ніж на 14 днів для потреб ведення бізнесу в рамках «єВідрядження». Також було запропоновано якнайшвидше запровадити механізм бронювання військовозобовʼязаних, що працюють в ІТ-компаніях або надають таким компаніям послуги як фізичні особи – підприємці. 

Асоціація також запропонувала продовжити термін дії звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції до 2028 року для підтримки бізнесу, що працює на користь українських замовників. Варто зауважити, що такими замовниками виступає на лише бізнес, а й державні та комунальні підприємства, установи та організації.

У асоціації вважають, що скасовування поточної норми призведе до збільшення податкового навантаження на компанії з ІТ-сфери. Йдеться про ті компанії, які орієнтовані на український ринок. Це також призведе до підвищення вартості розробки програмного забезпечення та програмних продуктів на 20%, у результаті чого зменшиться конкурентоздатність компаній з центрами розробки в Україні. На думку асоціації IT Ukraine, наслідком скасування норми може стати скорочення високооплачуваних робочих місць в індустрії, а також зменшення видатків компаній на соціальні та благодійні проєкти.

Окрім цього, IT Ukraine пропонує бронювати військовозобов’язаних, що наймаються як працівники або залучаються за контрактом як фізичні особи – підприємці чи як гіг-спеціалісти відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Визначати компанії критично важливими для функціонування економіки асоціація пропонує за такими критеріями:

  • Розмір середньої місячної винагороди для залучених працівників не менше 20 000 грн; 
  • Загальна кількість найманих працівників компанії не менше 10 осіб; 
  • Відсутність податкового боргу, загальна сума якого становить понад 10 мінімальних заробітних плат.

Зараз бронюванню підлягають чоловіки, які працюють в органах державної чи місцевої влади, на підприємствах і в установах, які виконують мобілізаційні завдання чи замовлення; в компаніях сфери оборони, виконуючи роботи чи надаючи послуги оборонного призначення для української армії або працюють на підприємствах, які є критично важливими для функціонування економіки. Перелік останніх визначає Кабмін.