Згідно з дослідженням Mozilla, навіть коли користувачі позначають у YouTube, що їх не цікавлять певні типи відео, схожі рекомендації продовжують надходити, повідомляє The Verge.

Використовуючи дані рекомендацій понад 20 000 користувачів YouTube, дослідники виявили, що кнопки «не цікавить», «не подобається», «припинити рекомендувати канал» і «видалити з історії переглядів» не дуже ефективно запобігають рекомендації схожого вмісту. Відтак, навіть у найкращому випадку ці кнопки все ще приносять більш ніж половину рекомендацій, схожих на нецікаві користувачам відео.

Щоб зібрати реальні дані, дослідники Mozilla залучили волонтерів, що використовували RegretsReporter – розширення браузера, яке накладає загальну кнопку «перестати рекомендувати» на відео YouTube, які переглядають учасники. Згодом користувачів рандомно розподіляли на групи, тож на YouTube надсилалися різні сигнали щоразу, коли вони натискали кнопку Mozilla — не подобається, не цікавить, не рекомендувати канал, видаляти з історії та контрольна група, для якої на платформу не було надіслано жодного фідбеку. 

Дані зібрали з понад 500 мільйонів рекомендованих відео, а асистенти дослідників створили понад 44 000 пар відео — одне «відхилене» відео та відео, рекомендоване YouTube. Відтак дослідники самостійно оцінювали пари або використовували машинне навчання, щоб вирішити, чи була рекомендація занадто схожою на відео, яке користувач відхилив.

Порівняно з базовою контрольною групою, надсилання сигналів «не подобається» та «не цікавить» було лише «незначно ефективним» у запобіганні поганим рекомендаціям, запобігаючи 12% з 11% поганих рекомендацій відповідно. Кнопки «Не рекомендувати канал» і «Видалити з історії» були трохи ефективнішими — вони запобігли 43% і 29% поганих рекомендацій. Втім, дослідники кажуть, що інструменти, пропоновані платформою, все ще недостатні для усунення небажаного контенту.

«YouTube має поважати відгуки користувачів про свій досвід, розглядаючи їх як значущі сигнали про те, як люди хочуть проводити свій час на платформі», — пишуть вони.

Прессекретар YouTube Елена Ернандес каже, що така поведінка є навмисною, оскільки платформа не намагається блокувати весь контент, пов’язаний з темою. Проте Ернандес розкритикувала звіт, заявивши при цьому, що в дослідженні не враховується, як розроблено елементи керування YouTube.

«Важливо те, що наші елементи керування не відфільтровують цілі теми чи точки зору, оскільки це може мати негативні наслідки для глядачів, наприклад створення ехокамер», — сказала вона. «Ми вітаємо наукові дослідження на нашій платформі, тому нещодавно ми розширили доступ до Data API через нашу програму дослідників YouTube. Звіт Mozilla не враховує, як насправді працюють наші системи, і тому нам важко отримати з нього інсайди». 

Ернандес каже, що у визначенні Mozilla «подібного» контенту не враховується, як працює система рекомендацій YouTube. Параметр «не цікавить» видаляє певне відео, а кнопка «не рекомендувати канал» запобігає рекомендуванню каналу в майбутньому, каже Ернандес. Компанія каже, що не прагне припиняти рекомендації всього вмісту, пов’язаного з темою, думкою чи оратором.