Космічний телескоп Джеймса Вебба робить перші фотографії планет Сонячної системи, остання серія яких може бути особливо корисною. NASA та ESA поділилися першими зображеннями Марса, зробленими 5 вересня, завдяки яким можна буде по-новому зрозуміти атмосферу планети, повідомляє Engadget. 

Камери ближнього інфрачервоного діапазону (NIRCam) вже пропонують кілька нових відкриттів. Джуліано Люцці з NASA зазначає, що гігантський басейн Еллади на диво темніший, ніж сусідні райони в найспекотніший час дня, а вищий тиск повітря на низькій висоті басейну пригнічує теплові викиди.

Фотографії Марса, зроблені телескопом Вебба, можуть розповісти більше про атмосферу планети

Зображення Джеймса Вебба також дали космічним агентствам можливість розподіляти склад атмосфери Марса в ближньому інфрачервоному діапазоні за допомогою масиву бортового спектрографа телескопа. Спектроскопічна «карта» демонструє, що планета поглинає вуглекислий газ на кількох різних довжинах хвиль, а також показує присутність чадного газу та води. Майбутня дослідницька стаття надасть більше деталей про хімічний склад марсіанського повітря.

Найскладніше було записати зображення. Марс є одним із найяскравіших об’єктів, які може побачити телескоп Вебба, що є проблемою для телескопа, призначеного для вивчення найвіддаленіших об’єктів у Всесвіті. Дослідники намагаються розв’язати цю проблему, знімаючи дуже короткі експозиції та використовуючи спеціальні методи для аналізу результатів.

Це лише перша хвиля зображень і даних. Щоб дізнатися більше про Марс, знадобиться більше спостережень, однак зібрана інформація вже натякає на деталі про склад планети. Люцці також вважає, що дослідження телескопа Джеймса Вебба можуть вирішити суперечки щодо наявності метану на Марсі, який потенційно сигналізує про те, що в далекому минулому на планеті було життя.