Вчені провели дослідження, згідно з яким кількість синього світла від штучних джерел зростає, що може мати негативні наслідки для здоров’я людини та довкілля, повідомляє The Guardian. Саме дослідження опублікувало видання Science Advances.

Сьогодні багато помаранчевого випромінювання від старих натрієвих ламп швидко замінюється білим випромінюванням, яке створюють світлодіоди. Такі лампи використовують зокрема і для освітлення вулиць вночі. Це виявили вчені Ексетерського університету, використавши зображення Міжнародної космічної станції. 

Дослідники вважають, що підвищене випромінювання такого синього світла спричиняє «значний біологічний вплив» на всьому континенті. Попри те, що, що світлодіодне освітлення є більш енергоефективним і коштує дешевше, воно може сприяти виробленню мелатоніну, гормону, який регулює режим сну в людей та інших організмів. Підвищена кількість штучного синього світла може погіршити звички сну людей, що з часом може призвести до різноманітних хронічних захворювань. У дослідженні також стверджується, що попередні роботи щодо впливу світлового забруднення недооцінили вплив випромінювання синього світла.

Збільшення його кількості в Європі також вплинуло на видимість зірок на нічному небі, що, за словами дослідження, «може вплинути на відчуття природи людьми». Блакитне світло змінює моделі поведінки тварин, включаючи кажанів і метеликів, оскільки воно може змінювати їхні рухи до джерел світла або від них.

Велика Британія є однією з країн, які найбільше постраждали від наслідків переходу на світлодіодне нічне освітлення: у 2019 році 51% вуличних ліхтарів у Великобританії працювали на світлодіодах.

Італія, Румунія, Ірландія та Іспанія також були визначені як країни, вразливі до впливу випромінювання синього світла через їхній недавній перехід на світлодіодне нічне освітлення. Наслідки відчули набагато менше в Австрії та Німеччині, де все ще для освітлення більшість старими газовими та люмінесцентними лампами.