Робот з магнітної рідини може бути зроблений меншим, тоншим або розбитим на менші частинки за допомогою спеціальних магнітів, що може стати в пригоді для доставки ліків в організм, повідомляє New Scientist. 

Рідкий робот, створений із крапель магнітної рідини, може розпастися та відновити себе пізніше, якщо стикатиметься з перешкодами чи вузькими проходами. В майбутньому його можна буде використовувати для цільової доставки ліків. Сіньцзянь Фан з Університету Сучжоу в Тайвані та його колеги використовували краплі ферорідини, а саме магнітні наночастинки оксиду заліза, суспендовані в маслі. Їх використовували для створення рідкого робота розміром близько сантиметра. Набір керованих магнітів може спрямовувати робота рухатися або змінювати форму, впливаючи на наночастинки.

Щоб змусити робота рухатися через вузький канал, дослідники використовували свої магніти, щоб стиснути його в тонку витягнуту форму та магнітні поля, щоб змусити розділитися на групу менших, розміром міліметр або мікрометр, крапель. Інше регулювання магнітного поля спрямувало частини до злиття в одну.

П’єтро Валдастрі з Університету Лідса у Великій Британії каже, що ця здатність може змінити правила гри, оскільки пацієнт може проковтнути робота-носія ліків, який потім може розщепитися всередині, можливо, у шлунково-кишковому тракті, так що кожна крихітна роботизована крапля може доставити ліки в потрібне місце організму.  Бредлі Нельсон зі Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюріху вважає, що інше застосування може полягати у видаленні тромбів у мозку, які викликають інсульти. Науковець також додає, що створити досить сильне магнітне поле для точного переміщення робота всередині мозку було б складно.

Використання нового робота в медицині цілком ймовірне, але, скоріш за все, у далекому майбутньому, каже Хамідреза Марві з Університету штату Арізона.  Він запевняє, що розробка може знайти швидше застосування в пристроях лабораторії, де хімічні процеси, такі як тестування на віруси, виконуються в дуже малому просторі. У цих ситуаціях ферофлюїдні роботи могли б доставляти хімічні речовини, необхідні для реакцій.