Марсохід Perseverance (Наполегливість) лише за півтора року свого перебування на Марсі знайшов багато зразків гірських порід, а також інтригуючу органічну речовину в каменях планети, повідомляє CNET.

Зокрема, Mars Perseverance зібрав два зразки аргілітової скелі під назвою Wildcat Ridge, яка розташована в районі дельти річки кратера Джезеро. Ця скеля цікава тим, що знайдені в ній органічні молекули (так звані ароматичні речовини) вважаються потенційною біосигнатурою, яку NASA описує як речовину або структуру, що може бути доказом минулого життя, проте також могла бути вироблена й без нього.

Команда марсохода підкреслила, що речовина не є остаточним доказом наявності на планеті стародавнього життя. Органічні молекули вже були помічені на Марсі марсоходом Curiosity в кратері Гейла, а також самим апаратом Perseverance, що знайшов вуглецевмісні молекули на початку своєї місії.

Скелю досліджував прилад марсохода SHERLOC (розшифровується як Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals – Сканування придатних для життя середовищ за допомогою комбінаційного розсіювання та люмінесценції для виявлення органічних і хімічних речовин).

«Під час аналізу Wildcat Ridge інструмент SHERLOC зафіксував найпоширеніші органічні виявлення на сьогоднішній день», — заявили в NASA. 

При цьому вчені бачать знайомі ознаки в аналізі скелі. 

«У далекому минулому пісок, бруд і солі, які зараз складають зразок Wildcat Ridge, були відкладені в умовах, де потенційно могло процвітати життя», — сказав вчений проєкту Perseverance Кен Фарлі. «Той факт, що органічна речовина була знайдена в такій осадовій породі, відомій збереженням скам’янілостей стародавнього життя на Землі, є важливим».

Perseverance не в змозі знайти остаточні докази стародавнього мікробного життя на Марсі. Тягар доказів встановлення життя на іншій планеті дуже великий, вважає Фарлі. Саме для цього потрібно вивчити камені Марса зблизька та в земних лабораторіях. Зараз на борту марсохода 12 зразків гірських порід, у тому числі шматки вищезгаданого Wildcat Ridge та зразки іншої осадової породи дельти під назвою Skinner Ridge. Раніше під час місії марсохід також зібрав зразки вивержених порід, які вказують на вплив давньої вулканічної дії в кратері.

NASA настільки задоволена різноманітністю зібраних зразків, що планує незабаром скинути частину заповнених пробірок на поверхню планети в рамках підготовки до майбутньої кампанії з повернення зразків з Марсу (Mars Sample Return, MSR). MSR – це амбітний план відправити на Марс посадковий апарат, який забере зразки Perseverance та доставить на Землю для ретельного вивчення. Місія знаходиться на стадії розробки та якщо все піде за планом, ці камені можуть бути доставлені до 2033 року.