TGV M – високошвидкісний двоповерховий потяг наступного покоління з довшим і більш аеродинамічним носом, який представили французька залізнична компанія SNCF і виробник поїздів Alstom. Перший вже готовий потяг ідеально підходить для сільської місцевості Франції, повідомляє CNN.

Alstom назвав новий потяг «TGV майбутнього». TGV – Train à Grand Vitesse, що означає «високошвидкісний потяг». Його запуск відбудеться на паризькій залізничній мережі у 2024 році та по всій країні протягом наступних 10 років. TGV є одним з найвідоміших у світі брендів високошвидкісних поїздів і є основою європейських залізничних перевезень з початку 1980-х років.

Французська залізниця SNCF та виробник Alstom представили TGV M – швидкісний поїзд майбутнього

У 2018 році державна французька залізнична компанія SNCF, яка контролює TGV, замовила 100 поїздів TGV M, також відомих як поїзди Avelia Horizon. Їхня загальна вартість становила 2,7 мільярда євро. У серпні 2022 року додатково замовили ще 15 поїздів. Більшість із них курсуватиме Францією, проте 15 виділять для міжнародних рейсів.

TGV M працюватиме з тією ж максимальною швидкістю, що й потяги TGV попереднього покоління — 350 кілометрів на годину.

«У 2022 році ми не хочемо рухатися швидше», — сказав представник Alstom Філіп Молітор, пояснивши, що натомість їх мета — високошвидкісні поїзди, які вміщують більше людей і споживають менше енергії.

Потяги TGV M не просто мають на 40,5 сантиметрів довші носи, ніж їхні попередники, вони більші з усіх боків. Просторіші салони вагонів можуть вмістити до 740 місць, порівняно з поточним максимумом у 634 місць.

Французська залізниця SNCF та виробник Alstom представили TGV M – швидкісний поїзд майбутнього

TGV Ms також отримав те, що виробник Alstom називає «безпрецедентною модульністю» – внутрішню конфігурацію поїзда можна легко регулювати. Вагон можна переобладнати з другого класу в перший клас і назад або пристосувати для розміщення великогабаритного багажу чи велосипедів. На борту також будуть спеціальні зони для спілкування пасажирів, щоб запропонувати різноманітність і гнучкість під час тривалих подорожей.

За словами Alstom, конструкція покращує поточну енергоефективність та зменшує вуглецевий слід TGV, оскільки 97% компонентів поїзда тепер можуть бути перероблені. Він також може похвалитися доступністю завдяки підйомній платформі, яка дозволить користувачам інвалідних візків самостійно сідати в поїзд, а бортова звукова система допоможе мандрівникам з вадами зору. Більші вікна створять кращий вид, а освітлення TGV буде адаптуватися залежно від природного освітлення на вулиці.

Після презентації першого готового поїзда TGV M наступним кроком стане «тривалий період випробувань», перша фаза якого розпочнеться в Чехії наприкінці 2022 року.