Аналітичний центр ексгенерального директора Google Еріка Шмідта зазначає, що Китай все ще може виграти технологічні перегони, передає The Register. Американський центр Special Competitive Studies Project, який є приватним підрозділом Комісії нацбезпеки США, попередив, що період з 2025 по 2030 рік буде часом, коли визначиться глобальне технологічне лідерство, а Китай може отримати перевагу над США. 

Проєкт спеціальних досліджень конкурентоспроможності очолює колишній очільник Google Ерік Шмідт. Сам Проєкт був створений у жовтні 2021 року, а перша публікація організації з’явилася минулого понеділка під назвою «Виклики національній конкурентоспроможності в середині десятиліття». У документі стверджується, що національну потужність визначатимуть мікроелектроніка, штучний інтелект та 5G.

США повністю залежать від мікроелектроніки, але більшість з неї виробляється «в тіні» Китаю. Якщо Китай буде контролювати заводи з виробництва мікросхем і припинить постачання сировини, необхідної для їх виробництва, «американська армія буде покалічена, а нація занурена в депресію», вважають автори документа.

5G має вирішальне значення, оскільки китайські фірми очолили розробку та розгортання апаратного забезпечення, що дало Пекіну можливість контролювати мережеве обладнання в усьому світі, а штучний інтелект важливий, бо Китай пов’язує його з нацбезпекою. Втім, план США зробити те ж саме відстав від плану Пекіна на чотири роки, вважають автори дослідження.

Окрім цього, США поки що мають менше можливостей, щоб наздогнати згаяний час, адже дозволили скоротити свою виробничу базу та не розглянули або не розвинули ефективне управління технологіями.

Документ пропонує США терміново переглянути свою інноваційну політику і практику з метою забезпечення співпраці приватного та державного секторів, пожвавлення місцевого виробництва, розвитку національного управління ШІ, реформування військової стратегії та стратегії ведення бойових дій. Окрім того, автори дослідження радять країні працювати із союзниками та боротися зі спробами Китаю впроваджувати сприятливі для авторитаризму ідеї в глобальні технологічні стандарти.