Світ ніколи не був у кращому становищі, щоб покласти край пандемії COVID-19, заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреїсус.

«Ми ще не там. Але кінець видно», — заявив він журналістам на віртуальній прес-конференції.

Це найбільш оптимістична оцінка агентства ООН з того часу, як воно оголосило міжнародний надзвичайний стан у січні 2020 року та почало описувати COVID-19 як пандемію через три місяці, повідомляє видання Reuters.

Вірус вбив майже 6,5 мільйона людей і заразив 606 мільйонів, сколихнувши світову економіку та перевантаживши системи охорони здоров’я. Поширення вакцин і методів лікування допомогло зупинити смертність і госпіталізацію, а варіант Омікрон, який з’явився наприкінці минулого року, викликає менш важкі захворювання. Смертність від COVID-19 минулого тижня була найнижчою з березня 2020 року, повідомляє агентство ООН.

Ще в середу гендиректор ВООЗ вкотре закликав країни зберігати пильність і порівняв пандемію з марафонським забігом.

«Тепер настав час переконатися, що ми перетнемо межу та пожинаємо плоди нашої важкої праці».

Країни повинні ретельно переглянути свою політику та посилити її проти COVID-19 і майбутніх вірусів, вважає Гебреїсус. Він також закликав країни вакцинувати 100% своїх груп високого ризику та продовжувати тестування на вірус. У ВООЗ заявили, що країни повинні підтримувати достатні запаси медичного обладнання та медичних працівників.

«Ми очікуємо, що в майбутньому будуть хвилі інфекцій, потенційно в різні моменти часу по всьому світу, спричинені різними підваріантами Omicron або іншими варіантами», — сказала старша епідеміологиня ВООЗ Марія Ван Керкхов.

З понад 1 мільйоном смертей лише за цей рік пандемія є причиною надзвичайної ситуації в усьому світі.

«Літня хвиля COVID-19, викликана Omicron BA.4 і BA.5, показала, що пандемія ще не закінчилася, оскільки вірус продовжує циркулювати в Європі та за її межами», — сказав представник Європейської комісії.

За словами речника ВООЗ, наступна зустріч експертів організації, на якій буде вирішено, чи пандемія все ще є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я відбудеться в жовтні.

«Мабуть, справедливо буде сказати, що більша частина світу виходить за рамки надзвичайної фази реагування на пандемію», — сказав доктор Майкл Хед, старший науковий співробітник глобальної охорони здоров’я Саутгемптонського університету.

За його словами, уряди зараз шукають, як найкраще контролювати COVID-19 як частину свого звичайного медичного обслуговування та спостереження. Європа, Сполучене Королівство та США схвалили вакцини, які націлені на варіант Омікрон, а також на оригінальний вірус, оскільки країни готуються до запуску зимових кампаній з посилення вакцинації.