Шанси уникнути найгірших наслідків зміни клімату різко зменшуються через нездатність скоротити викиди парникових газів і вжити заходів, необхідних для запобігання катастрофі, повідомляє The Guardian.

Згідно зі звітом United in Science, попри посилення застережень в останні роки, уряди та бізнес не змінюються достатньо швидко, а наслідки вже помітні у вигляді екстремальніших погодних умов по всьому світу. Людство ризикує спровокувати «переломні точки» в кліматичній системі, які означатимуть швидші та в деяких випадках незворотні зміни.

Нещодавня повінь у Пакистані, яка вкрила третину країни водою, є прикладом екстремальних погодних умов, які руйнують усю земну кулю. Хвиля спеки в Європі, тривала посуха в Китаї та США і майже голод в деяких частинах Африки також показують щораз поширеніші екстремальні погодні умови.

«Немає нічого природного в нових масштабах цих катастроф. Вони є ціною залежності людства від викопного палива. Цьогорічний звіт United in Science показує, що кліматичні наслідки прямують до незвіданої території руйнування», – сказав генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Уряди погодилися зосередитися на підтримці температури в межах 1,5°C на знаменному кліматичному саміті ООН COP26 у Глазго в листопаді минулого року, проте ці обіцянки та дії щодо скорочення викидів не досягли необхідного.

Російське вторгнення в Україну та різке зростання цін на газ спонукали деякі уряди повернутися до викопного палива, зокрема вугілля. Гутерреш заявив про небезпеку: «Щороку ми вдвічі зменшуємо цю залежність від викопного палива, навіть якщо симптоми швидко погіршуються».

Гутерреш засудив багаті країни, які обіцяли допомогу світу, що розвивається, але не виконали її. «Це скандал, що розвинені країни не сприйняли адаптацію всерйоз і ухилилися від своїх зобов’язань щодо допомоги країнам, що розвиваються», — сказав він.

Багаті країни повинні виділяти $40 мільярдів на рік, щоб допомогти країнам адаптуватися, і збільшити цю суму до $300 мільярдів на рік до 2030 року.

Питання адаптації до наслідків екстремальних погодних умов, а також збитків, яких зазнають уразливі країни, ймовірно, стане одним із ключових питань на майбутніх кліматичних переговорах ООН COP27 у Єгипті в листопаді. Провідні діячі стурбовані перспективами цієї конференції, адже геополітичні потрясіння поставили під загрозу крихкий консенсус, якого досягнули у Глазго.

Виконавча директорка Climate Action Network Таснім Ессоп вважає, що уряди повинні підготуватися до COP27 за допомогою планів дій, які показують нагальність кризи.

«Жахлива картина, намальована у звіті United in Science, уже стала реальністю для мільйонів людей, які постійно стикаються з кліматичними катастрофами. Наука однозначна, але пристрасть до викопного палива жадібних корпорацій і багатих країн призводить до втрат і збитків для громад, які найменше зробили, щоб спричинити поточну кліматичну кризу», – сказала вона.

Звіт United in Science координувався Всесвітньою метеорологічною організацією та залучав Програму ООН з навколишнього середовища, Управління ООН зі зменшення ризику стихійних лих, Всесвітню програму кліматичних досліджень, Глобальний вуглецевий проєкт, Метеорологічний офіс Великобританії та Мережу досліджень міської зміни клімату.

Окрім цього, дослідники з Оксфорду заявили, що переведення світової економіки на основу з низьким вмістом вуглецю дозволить заощадити принаймні $12 трильйонів до 2050 року у порівнянні з поточним рівнем використання викопного палива. Зростання цін на газ показало вразливість економіки, яка залежить від цього палива.