На підтримку використання машинного навчання в діагностиці Національний інститут охорони здоров’я США надасть $14 мільйонів. Передбачається, що штучний інтелект зможе аналізувати голоси пацієнтів для діагностики та вивчення хвороб, повідомляє The Register.

Дванадцять дослідницьких установ під керівництвом Університету Південної Флориди отримають гроші протягом наступних чотирьох років. Вони збиратимуть навчальну базу даних голосів людей з урахуванням конфіденційності. Цю базу даних використовуватимуть для навчання програм розпізнавати спільні риси в голосах пацієнтів, у яких діагностовано певні захворювання. Згодом лікарі зможуть використовувати це для виявлення захворювань і неврологічних розладів, досліджуючи мовлення людини.

Проєкт «Голос як біомаркер здоров’я» буде зосереджений на програмному забезпеченні, яке може виявити п’ять типів захворювань:

«Наша команда вибрала п’ять категорій захворювань на основі існуючої роботи з голосового штучного інтелекту, опублікованої за останні 20 років», — сказав керівник проєкту та доцент кафедри отоларингології Університету Південної Флориди Яель Бенсусан.

Нещодавні досягнення в алгоритмах машинного навчання для аналізу голосових і мовних даних показали, як технології можна використовувати для оцінки фізичного та психічного здоров’я. До прикладу, дослідження, яке провели дослідники з Массачусетського технологічного інституту, пов’язало нервозність і тремор у мовленні з депресією та тривогою.

Вчені вважають, що результати таких планів багатообіцяючі, тому прослуховування та обробка звуку мови чи дихання за допомогою штучного інтелекту може стати недорогим методом виявлення захворювань і розладів на ранніх стадіях.

«Голос — один із найдешевших біомаркерів для вивчення», — сказав Бенсусан – «Коли ви думаєте про такі біомаркери, як генетичне тестування або візуалізація, як-от МРТ або сканування, усі вони досить ресурсомісткі та можуть бути в певному сенсі інвазивними. Наприклад, комп’ютерна томографія викликає опромінення пацієнтів. Голос — це біомаркер, який найлегше зібрати, не створює жодного фізичного ризику для пацієнтів і може бути зібраний в умовах дуже низьких ресурсів, особливо за допомогою сучасних технологій».

У перший рік Національний інститут охорони здоров’я США виділить $3,8 мільйона на ініціативу «Голос як біомаркер здоров’я» для учасників, щоб створити велику різноманітну голосову базу даних. Її можна оцінювати разом з іншими даними, зібраними за допомогою медичної візуалізації та геноміки. Мовні дані пацієнтів будуть записані в клінічних умовах під час пілотного дослідження упродовж першого року. 

Щоб переконатися, що конфіденційні дані зберігаються в безпеці, моделі навчатимуть за допомогою федеративного навчання за підтримки Owkin – стартапу, який зосереджений на допомозі біомедичних досліджень за допомогою програмного забезпечення машинного навчання. 

Додаткові кошти на цю ініціативу, окрім запланованих $14 мільйонів, можуть надати за схвалення Конгресу. А сам проєкт є частиною ширших зусиль Національного інституту охорони здоров’я США, спрямованих на прискорення впровадження штучного інтелекту в дослідження і розробки з надією, що нові технології оновлять охорону здоров’я в США. Організація пообіцяла інвестувати $130 мільйонів протягом чотирьох років у численні проєкти, спрямовані на створення флагманських наборів біомедичних даних, універсальних програмних засобів і ресурсів для навчання дослідників охорони здоров’я штучного інтелекту.