Підприємець та винахідник Бен Новак зараз є гендиректором Tons of Mirrors – компанії, що планує використовувати відбиваючі поверхні, встановлені на супутниках для перенаправлення сонячного світла на сонячні панелі на Землі, повідомляє Vice.

Сам Новак не є винахідником оригінальної концепції, її запропонував підкомітет Сенату з виробництва та постачання енергії ще у 1977 році. Ідею використання космічних дзеркал для зміни умов освітлення втілив радянський проєкт «Знам’я» у 1988 році. Тоді було розгорнуто майже 20-метрове дзеркало на орбіті, яке надіслало п’ятикілометровий блукаючий промінь світла, що пройшов через всю Європу. Згодом, у 2017 році, норвезький бухгалтер Оскар Кіттілсен встановив на горі над містом Рюкан великі дзеркала, які оберталися. Це було зроблено для боротьби з сезонною депресією.

Однак Новак підходить до проблеми з іншого боку, з оновленою технологією і заявляє, що зробить сонячне світло принаймні в 90,7 раза дешевшим, ніж попередні пропозиції.

В основу ідеї винахідника лягла конструкція Телескопа Вебба, проте просто переробити її для зворотньої роботи ніяк би не вийшло.

«Космічний телескоп Джеймса Вебба приймає світло від дуже маленької зірки дуже далеко і збільшує це зображення. Я роблю все з точністю до навпаки. Це ті ж самі дзеркала, тільки повернуті в інший бік. Якщо ви робите це за методом Джеймса Вебба і хочете зробити щось таке ж яскраве, як світло Сонця на Землі за допомогою коліматора, то велика лінза повинна бути півтора кілометра в поперечнику, тобто гігантською», – каже Новак.

Винахідник працював над дешевою версією конструкції більш ніж три місяці й, зрештою, розробив, як її зменшити та зробити міцнішою.

«Замість того, щоб робити одну параболу довжиною в півтора кілометра, я створюю півтора кілометра з кількох мільйонів парабол. Ці крихітні маленькі параболи схожі на ямочки на пластиковій чашці дієтичної Кока-Коли», – пояснює Новак.

Винахідник хоче розмістити в космосі дзеркала, щоб виробляти сонячну енергію навіть вночі

Для того, щоб перейти до застосування такої ідеї, потрібні гроші. Зараз винахідник збирає $5 мільйонів до 1 жовтня, щоб надіслати прототип супутника з дзеркалом на Міжнародну космічну станцію вже у квітні. Опісля потрібно буде створити більший супутник, а згодом — ціле сузір’я супутників.